DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,77 0,27%
ALTIN
2.907,82 0,59%
BITCOIN
2.078.466,34 0,11%

Fırtına Bulutlarında Yeni Gama Işını Emisyonu Keşfi

Norveçli bilim insanları, gök gürültülü fırtınalarda yeni bir gama ışını emisyonu türü buldu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:10
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:10

Fırtına Bulutlarında Yeni Gama Işını Emisyonu Keşfi

Gök Gürültülü Fırtınalarda Yeni Gama Işını Emisyonu

Norveç'in Bergen Üniversitesinde yapılan araştırmalar, gök gürültülü fırtına bulutlarında yeni ve kısa süreli bir gama ışını emisyonu türünü saptadı. Bu keşif, atmosferdeki elektriksel olayları anlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yapılan Araştırmalar

Nature dergisinde yayımlanan iki ayrı çalışmada, yüksek irtifada gerçekleştirilen uçuşlar sayesinde gök gürültülü fırtınalar detaylı bir şekilde incelendi. Araştırmacılar, fırtınalarda tespit edilen yeni gama ışını emisyonunun, daha önce bilinen türlerden daha sık görüldüğünü ortaya koydu.

Gama Işını Flaşları ve Önemi

“Gama ışını flaşı” olarak adlandırılan yeni emisyon türünün, bilim insanları açısından gök gürültüsü radyasyonunun bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmaması ve şimşek üreten mekanizmalar hakkında yeni bilgiler sunması bekleniyor.

Gelecekteki Araştırmalar

Kara deliklerin etrafındaki gama ışınlarının X ışınlarından daha güçlü olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, bu keşifle hava olayları ve yıldırımların oluşumu konusunda daha doğru ve zamanında öngörüler yapılabileceğini düşünüyor. New Hampshire Üniversitesi'nden Joseph Dwyer, "Bu araştırmalar, alan için ezber bozan nitelikte." değerlendirmesini yaptı.