DOLAR
34,2 0,01%
EURO
37,83 0,2%
ALTIN
2.915,71 0,38%
BITCOIN
2.127.991,83 -2,29%

Fransa'da Macron'un Görevden Alınma Teklifi Reddedildi

Fransa'da Ulusal Meclis Kanunlar Komisyonu, Cumhurbaşkanı Macron'un azledilmesini isteyen teklifi oy çokluğuyla geri çevirdi.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 17:19
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 17:19

Fransa'da Macron'un Görevden Alınma Teklifi Reddedildi

Macron'un Azledilmesi Talebi Reddedildi

Fransa'da Ulusal Meclis Kanunlar Komisyonu, 2017 yılından bu yana ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevden alınmasına yönelik teklifi geri çevirdi.

Komisyonda Oylama Gerçekleşti

Bu teklif, Fransa'nın 5. Cumhuriyet döneminde ilk kez bir cumhurbaşkanının azledilmesi çağrısını içermesi bakımından dikkat çekti. Yapılan oylamada, 15 "evet" oyuna karşı 54 "hayır" oyu kullanıldı ve bu nedenle Macron'un azledilmesi süreci başlatılmadı.

Milletvekillerinin Görüşleri

Oylama sırasında konuşan aşırı solculardan biri olan Antoine Leaument, sol ittifakın Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) erkene alınan genel seçimlerdeki başarısının göz ardı edilmesini eleştirdi. Leaument, "Kaybedenlerin yönettiği bir rejim neye benziyor? Kesinlikle 'demokrasi' veya 'cumhuriyet' değil," dedi.

Başkanlar Konferansı'nda Ele Alınacak

Bu teklifin bir kez daha Meclis bünyesindeki Başkanlar Konferansı'nda ele alınacağı ve burada Macron'un görevden alınmasına ilişkin talebin Genel Kurul'da görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verileceği belirtildi. Başkanlar Konferansı'nda Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet, başkan yardımcıları ve grup başkanvekilleri de yer alıyor.

Seçim Sonuçları ve Son Gelişmeler

30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılan genel seçimlerde, NFP en fazla milletvekiline sahip olmasına rağmen, hiç bir partisinin salt çoğunluğu elde edemediği kaydedildi. Bunun üzerine Macron, bu sol ittifakın ortak adayını atamayı reddederek 5 Eylül'de merkez sağcı Michel Barnier'i başbakan olarak görevlendirdi.

LFI, Macron'un azledilmesi yönünde başlatılan imza kampanyasını destekleyerek, bu talebi 31 Ağustos'ta Meclis'e sunmuştu.