DOLAR
34,1 -0,32%
EURO
38,09 -0,13%
ALTIN
2.873,9 -1,67%
BITCOIN
2.135.440,72 0,74%

Fransa'da Yeni Başbakan Ataması: Michel Barnier

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron, erken seçimlerin ardından eski Dışişleri Bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atadı.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 15:17
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 15:17

Fransa'da Yeni Başbakan Ataması: Michel Barnier

Macron, Yeni Başbakanı Atadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının kazandığı erken seçimlerin ardından, sol muhalefetin ortak başbakan adayını atamayı reddetti. Bunun yerine, merkez sağdan gelen eski Dışişleri Bakanı ve deneyimli AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’yi başbakan olarak görevlendirdi.

Barnier'nin Yeni Görevine Açıklık Getirildi

Elysee Sarayı'ndan yapılan duyuruda, Macron’un Barnier'yi, "Fransızlara hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurma" yetkisiyle atadığı belirtildi. Açıklamada, Barnier'nin başbakanlık görevine atanmasının, Macron'un anayasa çerçevesinde "mümkün olduğu kadar istikrarlı" ve "çoğunluk sağlama potansiyeli taşıyan" bir başbakan ve hükümeti oluşturmak amacıyla yürütülen bir dizi istişareden sonra alındığı ifade edildi.

Barnier'nin Siyasi Geçmişi

73 yaşındaki Barnier, daha önce çeşitli hükümetlerde görev yapmış bir siyasetçi olarak dikkat çekiyor. 2004-2005 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Barnier, 2016-2021 döneminde Avrupa Birliği'nin Brexit müzakerelerini yürütmüştü.

Erken Seçim Sonrası Siyasi Durum

Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden yaklaşık iki ay sonra, Cumhurbaşkanı Macron başbakanlık atamasını gerçekleştirdi. Bu seçimlerde, NFP, 193 milletvekili ile en fazla sandalye kazandı. Ancak hiçbir parti ya da ittifak, Fransa’nın tarihindeki en parçalı meclis yapısının ortaya çıktığı bu durumdan dolayı, 289 milletvekili olan salt çoğunluğa ulaşamadı.

Macron, 2024 Paris Olimpiyatları sırasında yeni bir başbakan atamayacağını daha önce kamuoyuna duyurmuştu. Bu süreçte, istifa eden Gabriel Attal hükümetinin bir süre daha görevine devam etmesini talep etmişti. Olimpiyat Oyunları üzerinden askıya aldığı müzakereleri ise 23 Ağustos'ta yeniden başlattı. Bu süreçte solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetti ve müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

Fransa Anayasası, Cumhurbaşkanı'na istediği kişiyi başbakan atama yetkisi versede, geleneksel olarak başbakanın, en fazla oy alan parti veya ittifak arasından seçilmesi bekleniyor.