DOLAR
34,26 -0,36%
EURO
37,61 0,83%
ALTIN
2.908,63 0,16%
BITCOIN
2.115.687,62 -1,69%

Fransa'nın Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağı Uzatıldı

Fransız hükümeti, Yeni Kaledonya'daki gece sokağa çıkma yasağını 14 Ekim'e kadar uzattı.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 14:21
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 14:21

Fransa'nın Yeni Kaledonya'da Sokağa Çıkma Yasağı Uzatıldı

Fransa'nın Yeni Kaledonya'daki Sokağa Çıkma Yasağı

Fransız hükümeti, Hint Pasifik'te bulunan kolonisi Yeni Kaledonya'da gece saatlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağını 14 Ekim'e kadar uzattı. Bu karar, Fransız ana karasından yaklaşık 17 bin kilometre uzaklıkta yer alan adada yaşanan gerginlikler nedeniyle alındı.

Olayların Sebebi ve Güvenlik Önlemleri

Son günlerde, Fransız hükümetinin yerli halkla yaptığı anlaşmaları ihlal eden bir anayasal reformu hayata geçirme isteğiyle başlayan olaylar meydana geldi. Mayıs ayından itibaren yürütülen güvenlik operasyonlarında 13 kişi hayatını kaybetti. Bu bağlamda, 22.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı devam etmektedir.

Daha Fazla Kısıtlama

Yeni Kaledonya’da, benzinin taşınabilir kaplara konularak taşınması ve satışı yasaklanırken, silah taşıma ve sevki de bu yasaklara dahil edildi. Başkent Noumea ve çevresindeki şehirlerde kamusal alanlarda gösteri düzenleme yasağı da uzatıldı; ancak spor etkinlikleri bu yasağa muaf tutuldu.

Alkol Satışı ve Yerli Tepkiler

3 Kasım'a kadar kamusal alanda alkol satışı yasaklanırken, kapalı mekanlarda alkol satışına da kısıtlamalar getirildi. Kanaklar olarak bilinen yerli halk, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimlerine karşı çıkmaktadır. Bu reform, 1988'de imzalanan Noumea Anlaşması’na aykırı olarak değerlendirilmektedir.

Bağımsızlık ve Seçim Tartışmaları

Yeni Kaledonya, 1998'de Noumea Anlaşması ile özerklik statüsü kazanmıştı. Anlaşmaya göre, yerli halkın oy kullanma hakkı, 1998'den önce adada ikamet edenler ve çocuklarıyla sınırlıydı.

Yerli halk, Fransa'nın seçimlere müdahalesine karşı çıkarak 2021 referandumunu boykot etmişti. Bu referandumun, Kovid-19 salgınının etkilerinin geçtiği bir tarihte yapılmasını talep etmişlerdi.

Hükümetten Gelişmeler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anayasal reformu askıya almıştı. Michel Barnier, 1 Ekim'de yaptığı açıklamada, bölgesel seçimlerin ertelendiğini duyurdu ve bu reformun Kongre’ye sunulmayacağını belirtti. Adadaki Fransız seçmen sayısını arttırmaya yönelik değişikliğin, Fransız Parlementosu tarafından kabul edilmesi gerekiyordu.