DOLAR
35,04 -0,04%
EURO
36,38 -0,17%
ALTIN
2.914,57 0,07%
BITCOIN
3.523.862,17 0,76%

Fransa, Ruanda Soykırımı Sorumlusu Philippe Hategekimana'ya Verilen Cezayı Onadı

Fransa Ceza Mahkemesi, Ruanda soykırımında rolü bulunan Philippe Hategekimana'nın ömür boyu hapis cezasını onayladı.

Yayın Tarihi: 18.12.2024 14:04
Güncelleme Tarihi: 18.12.2024 14:04

Fransa, Ruanda Soykırımı Sorumlusu Philippe Hategekimana'ya Verilen Cezayı Onadı

Hategekimana'ya Verilen Cezanın Onanması

Fransa'da Ceza Mahkemesi, 1994 yılında Ruanda'da gerçekleşen soykırımda önemli rolü olduğu gerekçesiyle Ruandalı eski Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Philippe Hategekimana hakkında verilen ömür boyu hapis cezasını onadı.

Adaletin Tesis Edildiği Vurgusu

Davada soykırıma uğrayanların avukatı Richard Gisagara, mahkemenin kararını basın aracılığıyla duyurarak, Hategekimana'nın soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği konusundaki cezanın onandığını belirtti.

Ruanda Hükümetinden Açıklama

Ruanda Ulusal Birlik ve Toplumsal Katılım Bakanı Jean Damascene Bizimana, X hesabında yaptığı paylaşımda, "Ruanda'nın Nyanza şehrinde ve çevresinde Tutsilere karşı işlenen soykırımın kurbanları için adaletin tesis edildiğini" ifade etti.

Hategekimana'nın Suçlamaları ve Geçmişi

Eski komutan, kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek, 1994'teki soykırımdaki rolü nedeniyle verilen ömür boyu hapis cezasını kasım ayında temyize götürdüğünü belirtmiştir. Hategikimana, yetkilerini Tutsileri katletmek amacıyla kullanmakla suçlanmıştır.

Fransa’nın Rolü ve Eleştiriler

67 yaşındaki Hategekimana, soykırımın ardından Fransa’ya iltica etmiş ve 2005 yılında Fransız vatandaşlığı27 yıl hapse mahkum edilen Ruandalı doktor Eugene Rwamucyo da dikkat çekici bir durumdur.

Fransa, uzun süre Ruanda'daki Hutu hükümetini desteklemesi nedeniyle uluslararası kamuoyunda eleştirilerin hedefi olmuştur. 23 Haziran 1994 tarihinde, sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma amacıyla "Turkuaz Operasyonu"nu başlatan Fransa, soykırımcılarına silah ve mühimmat desteği sağlamakla kınanmıştır.

Geçmişten Günümüze Tartışmalar

Ayrıca, Fransa'nın 1994 yılında Ruanda'daki soykırımcı Hutu hükümetine, kontrolündeki bölgeden kaçması için emir veren diplomatik telgrafın ortaya çıkması, tartışmaları alevlendirirken, eski Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand 1998 yılında verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." demiştir.