G20 Zirvesi'nde Gazze, Lübnan ve Ukrayna Gelişmeleri Vurgulandı
Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 19. G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde, Gazze, Lübnan ve Ukrayna'daki gelişmelere dair önemli bir bildiri yayımlandı.
Bildiride, İsrail'in Ekim 2023'ten itibaren Gazze Şeridi ve Lübnan’a yönelik saldırılarının insani durumu felaket seviyesine getirdiği belirtilerek, derin endişeler ifade edildi.
İnsani yardımların önündeki engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanan bildiride, "İnsani yardımların artırılması ve sivillerin korunmasının güçlendirilmesi yönündeki acil ihtiyaç" dile getirildi. Ayrıca, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkı ve iki devletli çözüm vizyonuna olan bağlılık teyit edildi.
Bildiride, Gazze Şeridi'nde yaklaşık 45 bin kişinin, Lübnan'da ise 3 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
Rusya-Ukrayna Savaşının Etkileri
Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı insani acılara da değinilen bildiride, bu savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği, tedarik zincirleri gibi unsurlar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
Bildiride, çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesi vurgulanarak, "Kapsamlı, adil ve kalıcı barışı destekleyen tüm ilgili girişimler memnuniyetle karşılandı. Sürdürülebilirlik ve refaha ancak barışla ulaşılabilir" ifadesi kullanıldı.
İklim Kriziyle Mücadelede Gizli Büyüklük
G20 ülkelerinin iklim kriziyle ilgili kararlılığına dikkat çeken bildiride, yoksul ülkeler için daha fazla finansman gerektiği belirtildi. Özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu ve özel iklim finansmanı ile yatırımlarının artırılması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, ormanların korunmasına yönelik çabaların artırılması gerektiği ifade edildi. Yerel topluluklara yeni fonların sağlanacağına dair taahhütlerde bulunuldu.
Süper Zenginlere Vergi Tartışması
Zirvede, Brezilya'nın süper zenginlere yönelik küresel vergi önerisi de gündeme geldi. Dünyadaki 3 bin 300 milyarderin, bulundukları ülkelerdeki servetlerinin yüzde 2'sini küresel bir vergi şeklinde ödemesi halinde, yoksulluk, açlık ve iklim değişikliğiyle mücadele projelerini finanse etmek için her yıl 200 ila 250 milyar dolar toplamanın mümkün olacağı belirtildi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.