DOLAR
34,24 -0,04%
EURO
37,62 -0,07%
ALTIN
2.912,2 -0,07%
BITCOIN
2.141.074,5 0,81%

Gazze'de Sokaklar Toplu Mezarlara Dönüşüyor

İsrail'in sürekli saldırıları sonucu Gazze'de sokaklar, defnedilemeyen cenazalarla dolup taşıyor. İnsanlar çaresizlik içinde mezar bulamıyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 11:48
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 11:48

Gazze'de Sokaklar Toplu Mezarlara Dönüşüyor

Gazze'deki İnsani Felaket

Son bir yıldır İsrail'in düzenlediği saldırılardan etkilenen Gazze Şeridi, maalesef sokaklarıyla toplu mezar görünümü kazandı. Mahmud Ebu Ful isimli bir Filistinli, durumu şu şekilde özetliyor: "İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki yolları ve hareket eden her şeyi bombalaması nedeniyle insanlar, ölülerini defnetmek için alternatif yollar aramak zorunda kalıyorlar."

Sokaklarda Defnedilenler

7 Ekim 2023'te başlayan olaylar neticesinde, pek çok aile kendi sevdiklerini evlerinin yakınında, oyun alanlarında ya da sokaklarda gömmek zorunda kaldı. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med) verilerine göre, bu süre zarfında 120'den fazla toplu mezar oluşturuldu.

Emel el-Esved'in Hikayesi

Emel el-Esved, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şeyh Rıdvan Mahallesi'nde yaşayan 8 çocuk annesi bir kadın. Eşini ve kayınbiraderini, evlerinin arkasındaki futbol sahasına defnetmek zorunda kaldığını anlatıyor. "En iyisi onları gerçek bir mezarlığa defnedebilmek ama insanlar güvenlik nedeniyle bunun için çok korkuyorlar," diyor.

Mezarlıklardaki Durum

Gazze'deki mezarlıklar aşırı kalabalık halde. İnsanlar, saldırılar nedeniyle gerçek mezarlara ulaşamıyorlar. Tevhid Stadyumu, geçici bir mezarlık haline gelmiş durumda. Mahmud Ebu Ful, stadyumda şu ana kadar 250 cenazenin defnedildiğini belirtiyor. Ancak bu cenazeler hâlâ yerinde durmakta ve başka yere taşınmaları imkânsız hale geldi.

Gelecek Umutları

İbrahim el-Mısri ise, ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kaldı. Kardeşini, tarım arazisine defnetmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. "Sokaklardaki mezarları kontrol etmek zorunda kalıyoruz çünkü başıboş köpekler zarar veriyor," diyor.

Mısri, yaşanan felaketin bir gün sona ereceğine inanıyor ve Gazze'de hayatın normale döneceğini umuyor. "Kardeşimi ona yakışır şekilde defnedeceğiz," şeklinde son sözlerini paylaşıyor.