Genel Sağlık Sigortası Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı

Genel Sağlık Sigortası'nda yapılan düzenlemelerle ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Ücretsiz sağlık hizmetleri ve prim indirimleri açıklandı.

Yayın Tarihi: 15.01.2025 04:07
Güncelleme Tarihi: 15.01.2025 04:07

Genel Sağlık Sigortası Kanunu Resmi Gazete'de Yayımlandı

Genel Sağlık Sigortası'na İlişkin Yasalar Artık Geçerli

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 9 Ocak'ta kabul edilerek yasalaştı.

Ücretsiz Aile Hekimliği Hizmetleri

Yeni düzenlemeye göre, yabancılara sağlanan hizmetler ile sertifikası olan aile hekimlerince mesai saatleri dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi hizmetleri ile özel amaçlı raporlardan Bakanlıkça belirlenenler dışında tüm aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olarak sunulacak.

Katılım Payları ve Prim İndirimleri

Katılım payı, ayakta tedavi için hekim ve diş hekimi muayenesi için 20 lira olarak belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilen hastalar için katılım payını yarı yarıya azaltmaya yetkili olacak.

Özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminde sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi artık 4 puan olarak uygulanacak. Bu düzenleme, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren geçerli olacak.

İmalat Sektörü İçin İndirim Devam Ediyor

İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik 5 puanlık malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası indirim uygulaması ise 31 Aralık 2026'ya kadar geçerliliğini koruyacak. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatma yetkisine sahip.

Yaşlılık Aylığı Şartları We düzenlemeleri

Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayan ve çalışma gücü kaybı oranı %40 ila %49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim ödemesi şartıyla yaşlılık aylığı alabilecekler. Yüzde 50 ila %59 olanlar için ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3.700 gün prim ödemesi gerekecek.