Stilfontein Madeninde Kaçak Madencilik Krizi!
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Batı eyaletindeki Stilfontein madeninde başlamış olan kurtarma operasyonunda 78 kaçak madencinin cesedi çıkarıldı. Kurtarma çalışmaları, 13 Ocak tarihinden bu yana devam etmekte ve ilk 3 günde toplam 216 kaçak madenci kurtarıldı.
Güney Afrika Polis Servisi (SAPS) tarafından yapılan açıklamada, kurtarma operasyonunun detayları paylaşıldı. Kurtarma ekipleri, madenden sağ çıkan tüm madencileri gözaltına aldı.
Yamyamlık İddiaları Operasyonu Tetikledi
Kurtarma operasyonu, Madencilikten Etkilenen Toplulukların Eylem Birliği (MACUA) tarafından yapılan yamyamlık iddialarının ardından başlatıldı. MACUA, 3 Ocak tarihinde Anayasa Mahkemesine başvurarak, madencilerin açlıktan ölen arkadaşlarının cesetlerini yediğini öne sürdü.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine hükümet, 13 Ocak tarihinden itibaren kurtarma çalışmalarına başladı. Ayrıca, 9 Ocak'ta yapılan bir açıklamada yer altında 109 madencinin cesedinin bulunduğu iddiaları gündeme geldi.
Kaçak Madencilik Sorunu
Stilfontein madeni, Kasım 2024'ten itibaren kaçak madencilere yiyecek ve su tedarikinin kesilmesinin ardından, birçok madencinin aç ve susuz bir şekilde madenin derinliklerinde mahsur kalmasına neden oldu. Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, madencilerin gerekirse "dumanla dışarı çıkarılacağını" açıkladı; bu durum kamuoyunda tepkilere yol açtı.
Resmi verilere göre, 15 Ocak itibarıyla Stilfontein’den 1806 kaçak madenci çıkış yaptı. Bu kişilerden yalnızca 21’inin Güney Afrika vatandaşı olduğu, geriye kalanların büyük çoğunluğunun Mozambik uyruklu olduğu bildirildi.
Halk Arasında Yaygın: Zama Zama
Güney Afrika'da terk edilmiş veya gaz sızıntılarına maruz kalmış faal madenlerde, altın ve diğer değerli madenleri arayan kaçak madencilere halk arasında "zama zama" denmektedir. Ülkede 10 bin ila 30 bin kişinin bu tür faaliyetlerde bulunduğu tahmin edilmektedir. Kaçak altın madenciliğinin, ülke ekonomisine yıllık maliyetinin ise 3,8 milyar dolar olduğu düşünülmektedir.