Güney Kore Devlet Başkanı Yoon: Sıkıyönetim Gereken Bir Adım
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin kendisi ve hükümet yetkililerine karşı sunduğu azil yönergelerini sıkıyönetim ilanına gerekçe olarak gösterdi. Yonhap'ın haberine göre Yoon, bir televizyon kanalına verdiği demeçte, sıkıyönetim kararının, "zorluklarla karşı karşıya olan ülkeyi yeniden inşa etmeyi ve korumayı amaçladığını" ifade etti.
Görevden Alma Önergeleri ve Demokrat Parti Eleştirisi
Yoon, Mayıs 2022'de göreve geldiğinden bu yana hükümet yetkilileri hakkında 22 görevden alma önergesi verildiğini ve muhalefetin Ulusal Meclis'te hazirandan bu yana kendisini 10'uncu kez görevden alma girişiminde bulunduğunu belirtti. Muhalefetteki Demokrat Parti'nin bu eylemlerini "eşi benzeri görülmemiş" olarak tanımlayan Yoon, "Bu eylemler yürütme organının işlevini yerine getirmesini ciddi şekilde engelliyor" dedi.
Yoon, ayrıca Demokrat Partiyi suçlayarak, bütçe tasarılarını ve azil yönergelerini, partinin lideri Lee Jae-myung'u yargılanmaktan korumak için siyasi bir araç olarak kullandığını savundu. "Ulusal Meclis, adli ve idari sistemleri felce uğratmak ve yasama diktatörlüğü yoluyla özgür demokratik sistemi yıkmaya çalışmak suretiyle suçlular için bir sığınak haline gelmiştir" şeklinde konuştu.
Lee Jae-myung'un Hapis Cezası
Lee Jae-myung, 2022'deki başkanlık kampanyası sırasında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sıkıyönetim İlanı ve Sonuçları
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek, ülkede sıkıyönetim ilan etti. Ülkenin anayasasına göre, Devlet Başkanı, "savaş, silahlı çatışma, ulusal acil durum ya da kamu güvenliği ve düzeninin gerektirdiği hallerde" sıkıyönetim ilan etme yetkisine sahiptir. Sıkıyönetim döneminde basın, yayın ve mahkeme gibi belirli özgürlükler kısıtlanabilmektedir.