DOLAR
34,15 -0,06%
EURO
38,17 -0,07%
ALTIN
2.923,97 -0,34%
BITCOIN
2.238.569,69 0,37%

Güney Kore'de Sahte Cinsel Görüntü Skandalı: Telegram'a Soruşturma

Güney Kore'de yapay zekayla oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntüler nedeniyle Telegram'a soruşturma açıldı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 10:41
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 10:41

Güney Kore'de Sahte Cinsel Görüntü Skandalı: Telegram'a Soruşturma

Güney Kore'de Cinsel İçerikli Görüntü Skandalı

Güney Kore, yapay zeka ile oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerin yayılmasının ardından büyük bir tepkile karşılaştı. Bu bağlamda, söz konusu içerikler üzerinden yayın yapan mesajlaşma uygulaması Telegram hakkında ön soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Ulusal Soruşturma Ofisi'nden Açıklama

Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, yapılan açıklamada, Telegram'a "suça yataklık etme" gerekçesiyle soruşturma açıldığını belirtti. Söz konusu içeriklerin yayılması üzerine polis hızla harekete geçti.

Soruşturmadaki Zorluklar

Woo, soruşturmada zorluklar yaşandığını kaydederek, "Telegram gibi platformlar, hesap bilgileri gibi verileri devlet soruşturma organlarına kolayca sağlamıyor." ifadelerinde bulundu. Bunun yanı sıra, polisin uluslararası işbirliği yaparak Fransız makamları ile ortak çalışmaları planladığını vurguladı.

Deepfake Olayları ve Mağdurlar

Güney Kore'de özellikle okul ve üniversitelerde kullanılan bazı sohbet gruplarında, çoğunluğunu kadın ve kız çocuklarının oluşturduğu birçok mağdurun manipüle edilmiş ses ve görüntüleri üzerinden "deepfake" yöntemiyle cinsel içerikli görüntülerinin yayıldığı tespit edildi. Kullanıcıların tanıdıklarının fotoğraflarını paylaşarak sahte görüntüler oluşturması ülkede büyük tepki topladı.

Devlet Başkanı'nın Görüşleri

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, konuyla ilgili olarak, "Mağdurlar çoğunlukla reşit değil, görüntüleri yayan kişiler ise gençlerden oluşuyor." şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Yasal Süreçler ve Kurbanlar

Tepkiler sonrasında Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 28 yaşındaki bir kişiyi yaklaşık 400 deepfake videosu üretmek ve 1700 civarı görüntüyü internette yaymaktan hüküm giymesine neden oldu. Yapılan araştırmalarda, sahte cinsel içerikli görüntülerin paylaşıldığı gruplardan birinin 133 binden fazla üyesinin olduğu ve mağdurların çoğunun ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile öğretmenler ve askeri personel olduğu belirtildi.