Güney Kore'de Sendika, Yoon'un İstifasını İstiyor: Süresiz Grev Kararı Alındı

Güney Kore'nin en büyük sendikası, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol istifa edene kadar süresiz grev başlattığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 04.12.2024 00:01
Güncelleme Tarihi: 04.12.2024 00:01

Güney Kore'de Sendika, Yoon'un İstifasını İstiyor: Süresiz Grev Kararı Alındı

Güney Kore'de Sendikadan Çarpıcı Grev Kararı

Güney Kore'nin en büyük işçi sendikalarından biri olan Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol istifa edene kadar süresiz grev kararı aldığını duyurdu. 1 milyondan fazla üyeye sahip olan konfederasyon, çarşamba sabahı başkent Seul'un merkezinde büyük bir toplanma gerçekleştirecek ve Yoon'un istifasını talep edecek.

Yoon'un İstifası Talep Ediliyor

Açıklamada, sendika üyelerinin "Yoon istifa edinceye kadar" grevde olacağı ifade edildi. Bu durum, ülkenin siyasi atmosferini daha da gerilimli bir hale getirebilir.

Yoon'un Partisi Durumu Öğrendi

Yoon'un liderlik ettiği Pleksan Gücü Partisi (PPP) grup başkanı Choo Kyung-ho, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yoon'un sıkıyönetim ilan etme niyetinin kendisine bildirilmediğini ve kararı basından öğrendiğini belirtti.

Askeri Müdahale ve Muhalefetin Tepkileri

Choo, askerin ve polisin milletvekillerinin parlamento binasına girişini engellediğini, bu nedenle pek çok partilinin sıkıyönetim kararına karşı oy kullanmak üzere oturuma katılamadığını kaydetti. Muhalefetteki Demokratik Parti'nin sözcülerinden Jo Seoung-lae, meydana gelen olaylarda askeri personelin muhalefet liderine ve diğer bazı siyasi figürlere müdahale etmeye çalıştığını vurguladı.

Sıkıyönetim İlanı ve Son Gelişmeler

Yoon, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere iştirak ettiğini öne sürerek ülkede sıkıyönetim ilan etti. Yoon, "Sıkıyönetim, Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor," değerlendirmesinde bulundu. Ancak, ilan edilen sıkıyönetim üzerine 300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda 190 milletvekili, sıkıyönetimin derhal kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etti.

Güney Kore Tarihinde Sıkıyönetim

Muhalefet, ülkede bir savaş ya da kriz ortamı olmadığını belirterek, Yoon'un sıkıyönetim ilanını, kendisine yöneltilen yolsuzluk iddialarının örtbası olarak değerlendirdi. Güney Kore anayasası uyarınca, Devlet Başkanı ancak savaş, silahlı çatışma ya da ulusal acil durum halinde sıkıyönetim ilan edebilmektedir. Ülkede daha önce en son sıkıyönetim kararı 1979 ile 1981 yılları arasında askeri darbe ile 440 gün boyunca uygulanmıştı. Bugün alınan karar, ülke tarihindeki 13'üncü sıkıyönetim ilanı oldu.