Güney Kore'de Sıkıyönetim İlanı ve Tartışmalar
Güney Kore'nin muhalefet lideri Lee Jae-myung, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim duyurusunu ilk kez gördüğünde bunun 'deepfake' görüntüsü olduğunu düşündüğünü ifade etti. Lee, bu duyuruyu 3 Aralık akşamı işten çıkıp gittiği evinde öğrendiğini ve eşi tarafından gösterilen bir YouTube videosunda Yoon'un sıkıyönetim ilan ettiğini duyduğunu belirtti.
Lee, “Eşim, aniden bana bir YouTube videosu gösterdi ve Yoon'un sıkıyönetim ilan ettiğini söyledi. Deepfake olduğunu düşündüm çünkü bunun gerçek olmasına imkan yok dedim.” diyerek izlenimlerini aktardı. Ancak videoyu izlediğinde, Yoon'un gerçekten de sıkıyönetim ilan ettiğini görünce durumu yeniden değerlendirdi.
Yoon'un sıkıyönetim ilanından sadece bir saat sonra, Lee, başkent Seul'deki parlamentoya giderek diğer parti üyelerini sıkıyönetimin kaldırılması için toplamaya çağırdığını ifade etti. Ulusal Meclis’e vardığında, askerlerin ana binayı abluka altına aldığını ve askeri helikopterlerin parlamentonun çevresinde uçtuğunu görünce durumu daha da ciddiye aldı.
Lee, velinimeti olan bu durumu protesto etmek için hızlıca bir çitin üzerinden atlayarak içeri girdi. Bu anın canlı yayını, sosyal medyada milyonlarca izleyiciye ulaştı.
Sıkıyönetim İlanı ve Sonrası
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin “devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilan etmişti. Bu karardan sonra Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı vererek teyakkuzda olunması gerektiğini bildirdi. Sıkıyönetimi uygulamakla görevlendirilen askerler, Ulusal Meclis’e girmişti.
Acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, yapılan oylamanın ardından sıkıyönetimin “hükümsüz” hale geldiğini belirtti. Parlamentodaki oylamanın ardından geri adım atan Yoon, bakanlar kurulunu toplayarak kabinenin onayı ile sıkıyönetimi sona erdirdiğini bildirdi.