Güney Kore'de Sıkıyönetim ve Siyasetçilere Gözaltı Emri İddiası

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanından sonra bazı siyasetçilerin gözaltına alınması emri verildiği iddia edildi. Üç komutan görevden uzaklaştırıldı.

Yayın Tarihi: 06.12.2024 19:01
Güncelleme Tarihi: 06.12.2024 19:01

Güney Kore'de Sıkıyönetim ve Siyasetçilere Gözaltı Emri İddiası

Güney Kore'de Sıkıyönetim İlanı Sonrası Gözaltı İddiaları

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi gerçekleştirdiği kısa süreli sıkıyönetim ilanının ardından, iktidar ve muhalefet partilerindeki önde gelen milletvekilleri için gözaltı emri verdiği iddiaları gündemi sarstı.

Gözaltı Emri İddiası

Yonhap haber ajansına göre, muhalefetteki Demokrat Parti (DP) Milletvekili Kim Byung-kee, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) Birinci Müdür Yardımcısı Hong Jang-won'un, Meclis İstihbarat Komisyonu Başkanı'na bu durum hakkında bilgi verdiğini açıkladı. Hong, Yoon'un DP lideri Lee Jae-myung, iktidar partisi lideri Han Dong-hoon, Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik ve muhalefetten Kore'yi Yeniden İnşa Partisi lideri Cho Kuk gibi siyasi figürlerin gözaltına alınmasını istediğini belirtti.

Görevden Uzaklaştırmalar ve Açıklamalar

Hong, Yoon ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Bu fırsatı değerlendirip hepsini içeri al” talimatı aldığını öne sürdü. Ayrıca, Yoon'un talimatlarını iletmek üzere Karşı İstihbarat Komutanı Yeo In-hyung'u aradığını söyledi. Ancak, NIS Direktörü Cho Tae-yong, Yoon'dan böyle bir direktif almadığını bildirdi. Bu gelişmelerin ardından, İstihbarat Komitesinin toplantı düzenleyeceği duyuruldu.

Görevden Uzaklaştırılan Komutanlar

Yoon'un sıkıyönetim ilanı sonrası, Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sıkıyönetim ilanına karıştığı belirtilen üç komutanın görevlerinden uzaklaştırıldığı bildirildi. Bu komutanlardan Korgeneral Lee Jin-woo (Başkent Savunma Komutanı), Korgeneral Kwak Jong-keun (Ordu Özel Harp Komutanı) ve Korgeneral Yeo In-hyung (Karşı İstihbarat Komutanı) başka birimlere görevlendirildi.

Sıkıyönetim İlanı ve Sonrası

Devlet Başkanı Yoon, sıkıyönetim ilanını, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelerde bulunduğu gerekçesiyle savunsa da, parlamentonun onayından sonra bu karar kaldırıldı. Yoon, muhalefetin hükümetin işlevini engellediğini savunarak, sıkıyönetimdeki amacın siyasi istikrarı sağlamak ve anayasal özgürlükleri korumak olduğunu öne sürdü.