Devlet Başkanı Yoon'a Gösteriler Yükseliyor
Güney Kore, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ün dün gece ilan ettiği beklenmedik sıkıyönetimle sarsıldı. Yoon'un sıkıyönetiminin parlamentoda kaldırılmasının ardından, sivil toplum kuruluşları (STK), Yoon'un azledilmesi için protesto düzenledi.
Seul'de Buluşan Protestocular
Başkent Seul'deki Gwanghwamun Meydanı'nda bir araya gelen Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Katılımcı Demokrasi için Halkın Birliği gibi sivil toplum örgütleri, Yoon'un sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı bulduklarını belirtti. Yaklaşık 400 gösterici, Yoon'un derhal azledilmesini talep etti.
Sıkıyönetim İlanının Detayları
Bir STK yetkilisi, Yoon'un Ulusal Meclisi zorlayıp, orduyu harekete geçirerek milletvekillerinin girişini engellemeye çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Yoon'un yayın yasağı getirdiği ve vatandaşların temel haklarını ihlal ettiğini belirtildi.
Yasal Sürece Dair Talepler
Ulusal Meclis yerleşkesinde başka bir grup, Yoon'un tutuklanmasını talep ederek oturma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı. Ülke genelinde yapılan eylemlerde de, birçok şehirde meydanlarda mumlarla nöbet tutuldu.
Başbakan'dan Açıklama
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, kabine üyelerinin istifa edeceğine dair çıkan haberler üzerine yaptığı açıklamada, halkın kaygılarını anladığını ifade etti. Han, güvenliği sağlama sorumluluğunun önemine dikkat çekti ve halka hizmet etmeye devam edeceğini vurguladı.
Ulusal Meclis ve Sıkıyönetim Üzerine Açıklamalar
Ulusal Meclis Genel Sekreteri Kim Min-ki, Yoon'un sıkıyönetim ilanından sonra parlamentoya 280 askerin girdiğini hatırlatarak, güvenlik için savunma yetkilileri ve polislerin girişinin yasaklanacağını açıkladı.
Sıkıyönetim İlanının Nedeni
Yoon, muhalefetin devlet karşıtı eylemlerine yönelik olarak sıkıyönetim ilan ettiğini ve anayasal özgürlükleri korumak amacıyla bu adımı attığını savundu. Ancak muhalefet, ülkede savaş ve kriz ortamı olmadığını, sıkıyönetimin yolsuzluk iddialarının üzerini örtmek için yapıldığını belirtiyor.
Tarihi Bir Olay
Güney Kore tarihinde en son 1979-1981 yıllarında 440 gün süren sıkıyönetim kararı alınmıştı. Bugünkü sıkıyönetim ilanı ülke tarihindeki 13'üncü sıkıyönetim durumu oldu.