Guterres'in Davos'taki Açıklamaları
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de acil ihtiyaç duyulan insani yardımları artırmak için çalıştıklarını duyurdu. Guterres, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları kapsamında bir oturumda yaptığı konuşmada, bu yıl "Akıllı Çağda İşbirliği" temasıyla düzenlenen forumu vurguladı.
Dünya Genelindeki İşbirliği İhtiyacı
Guterres, dünya genelinde işbirliğinin yetersiz olduğunu belirterek, "Yenilenebilir enerji, teknolojik atılımlar ve sağlık gibi birçok alanda ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, sorunların çoğu kötüye gidiyor. Giderek daha amaçsız bir dünyada yaşıyoruz. Jeopolitik bölünmeler ve insan hakları ihlalleri artıyor," ifadesini kullandı.
Gazze'deki Umut Işığı ve Hedefler
Guterres, Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması ile bir umut ışığı doğduğunu belirterek, acil insani yardımları artırmak için gereken adımları attıklarını ifade etti. "Lübnan'daydım ve kısa süre önce çatışmaların durdurulduğunu gördüm. Orta Doğu’dan Ukrayna ve Sudan’a kadar zorluklarla karşı karşıyayız," dedi.
İklim Değişikliği ile Mücadele
Guterres, 2024'ün tarihin en sıcak yılı olabileceğini hatırlatarak, iklim krizi ile daha sıkı mücadele çağrısında bulundu. 2024'ün sanayi öncesi sıcaklık seviyelerinin 1,5 derece üzerine çıkan ilk yıl olabileceğini vurguladı ve bu sınırın aşılmasının, küresel sıcaklık artışını sınırlandırma hedeflerinin sonu olmadığına dikkat çekti.
BM İklim Değişikliği Çerçevesi ve Uluslararası İşbirliği
Brezilya'da yapılacak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı (COP30) öncesinde, ulusal iklim eylem planlarının dikkatlice uygulanması gerektiğini belirten Guterres, bu planların küresel enerji geçişine de katkı sunması gerektiğini söyledi. "Repo ile tarihin doğru tarafında kalın. Şimdi kolektif çabalarımızı hızlandırma zamanı," diyerek liderleri iklim eylemi için harekete geçmeye davet etti.
Yapay Zeka ve Küresel İşbirliği
Guterres, yapay zekanın sunduğu fırsatları ve toplumsal eşitsizlikleri artırma potansiyelini değerlendirerek, bu alanda küresel işbirliğinin önemine vurgu yaptı.