DOLAR
34,23 -0,33%
EURO
37,82 0,27%
ALTIN
2.922,25 -0,3%
BITCOIN
2.078.259,03 0,02%

Haiti'de Açlık Krizi: Nüfusun Yarıyı Etkileyen Acil Durum

Haiti'de her iki kişiden biri akut açlıkla karşı karşıya, BM Dünya Gıda Programı'ndan önemli uyarılar geldi.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:46
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:46

Haiti'de Açlık Krizi: Nüfusun Yarıyı Etkileyen Acil Durum

Büyük Açlık Krizi Haiti'yi Sarıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Haiti'de açlığın rekor seviyelere ulaştığını ve nüfusun yarısının akut açlık tehdidiyle baş başa olduğunu açıkladı.

Açıklamalar ve Veriler

Merkezi Roma'da bulunan WFP, Haiti'deki açlık sorununa dair önemli bulgular içeren bir rapor yayımladı. Raporda, Haiti Ulusal Gıda Güvenliği Koordinasyonu (CNSA), BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve WFP tarafından yayımlanan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine atıfta bulunuldu. Açıklamada, Haiti'deki açlık seviyelerinin artışının devam eden şiddet olaylarıyla rekor seviyelere ulaştığı belirtiliyor.

Haiti'de yaklaşık 5,4 milyon insanın yiyecek bulmakta zorlandığı ve her iki kişiden birinin akut açlık çektiği vurgulandı. Ayrıca, şiddet olaylarından kaçan yaklaşık 6 bin kişinin de "ciddi seviyede" açlıkla karşı karşıya olduğu kaydedildi.

WFP'den Yardım Çağrısı

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Milyonlarca insan açlıkla karşı karşıyayken Haiti'de güvenlik ya da istikrar sağlanamaz," ifadelerini kullandı.

Şiddet Olaylarının Arkasındaki Sebepler

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, 2021 Ağustos ayındaki 7,2 büyüklüğündeki depremin neden olduğu yıkım, enflasyon, kolera vakaları, ve artan şiddet olayları nedeniyle son yıllarda derinleşmiş durumda.

Özellikle silahlı grupların çatışmaları sonucunda Nisan 2022'den beri yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Ülkede son yılların en yüksek enflasyonu yaşanırken, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışıyor. Ayrıca, kronikleşen çete çatışmaları çok sayıda insanın yerinden edilmesine ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep oldu.

BM raporunda, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'teki güvenlik sorunlarının, savaş durumundaki bir ülkenin seviyesine ulaştığı belirtiliyor.