DOLAR
34,24 -0,32%
EURO
37,58 0,9%
ALTIN
2.934,97 -0,74%
BITCOIN
2.108.569,51 -1,38%

Harem-i İbrahim Camisi'nde Cuma Namazı Kısıtlamaları

El Halil’deki Harem-i İbrahim Camisi’nde Cuma namazı koşulları zorlaştırıldı, Filistinlilerin ibadetleri etkileniyor.

Yayın Tarihi: 04.10.2024 16:02
Güncelleme Tarihi: 04.10.2024 16:02

Harem-i İbrahim Camisi'nde Cuma Namazı Kısıtlamaları

Harem-i İbrahim Camisi'nde Cuma Namazı Engellemeleri

İşgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi, İsrail askerlerinin kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Cuma namazı sırasında meydana gelen olaylar, yüzlerce Filistinlinin ibadetlerini etkiledi.

Filistinli Müslümanların İbadeti Sınırlandırıldı

Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Gassan er-Recebi, yaptığı açıklamada, "İsrail askerleri yalnızca az sayıda Filistinlinin camide namaz kılmasına izin verdi" ifadesini kullandı. Olay sırasında caminin kapıları kapatılmış ve askeri kontrol noktaları devre dışı bırakılmıştı. Sonuç olarak, birçok Müslüman namaz kılmak için cami çevresinde beklemek zorunda kaldı.

İhlaller ve Geçmiş Olaylar

Harem-i İbrahim, işgal altındaki Doğu Kudüs bölgesi ile bağlantılı olup, Mekke ve Medine'deki kutsal mekanlardan sonra en önemli dördüncü cami olarak kabul edilmektedir. Caminin altındaki mağarada Hazreti İbrahim ile eşinin kabirleri, Hazreti İshak, Hazreti Yakup ve Hazreti Yusuf gibi önemli şahsiyetlerin mezarları da yer almaktadır.

İsrail'in 1967'den beri işgal ettiği El Halil'deki cami, 1994 yılında yaşanan trajik bir olaydan sonra ikiye bölünmüştür. Bu olayda, sabah namazını kılan Müslümanlara saldırı düzenleyerek 29 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan Baruch Goldstein isimli bir Yahudi fanatik, bu camiyi önemli biçimde etkilemiştir. O tarihten beri cami, dini bayramlarda Müslümanlar ve Yahudiler arasında değişimli olarak kullanılmaktadır.

Son günlerde artan kısıtlamalar, Filistinli Müslümanların dinlerini özgürce icra etme haklarını ciddi şekilde tehdit etmekte ve cami içerisindeki ibadet özgürlüğü tartışma konusu olmaktadır.