DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.247.463,83 -0,23%

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten Büyüme Verilerine Değerlendirme

Bakan Şimşek, kırılganlıkların azaltıldığını ve ekonomik büyümenin dengelendiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 11:03
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 11:03

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten Büyüme Verilerine Değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten Büyüme Verilerine Değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin büyüme verilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, "Kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık" dedi.

Büyüme Verileri ve Öncü Göstergeler

Yılın ikinci çeyreğine dair verileri ele alan Şimşek, Türkiye ekonomisinin bu dönemde yıllık %2,5 büyüdüğünü, bu durumun yılın ilk yarısında büyümeyi %3,8'e taşıdığını belirtti. Şimşek, "Öncü göstergeler, yılın üçüncü çeyreğinde büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ediyor" ifadesini kullandı.

İstihdam ve Dış Talep

Ekonominin %23'ünü oluşturan sanayi sektöründe daralma görülürken, sanayi hariç diğer tüm sektörlerin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Şimşek, işsizlik oranının %8,8 ile yatay seyrettiğini ve istihdamın bir yıl içinde 1,2 milyon kişi arttığını kaydetti. İç talebin büyümeye olan katkısının 1,2 puan gerilediğine ancak net dış talebin pozitif katkısının 1,3 puana çıktığına dikkat çekti.

Gelecek Yıla Dair Beklentiler

2024 yılı genelinde iç talebin büyümeye daha az katkıda bulunacağı bir durum öngördüğünü belirten Şimşek, dış kaynak girişlerinin arttığını ve rezervlerin iyileştiğini ifade etti. Bakan, "Adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz" dedi.

Orta Vadeli Program Hakkında Bilgi

Son olarak, Şimşek, 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program'ın (OVP) yakında kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, "Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracağız" sözleriyle sürdürülebilir büyüme hedeflerini vurguladı.