DOLAR
34,88 -0,02%
EURO
36,72 -0,31%
ALTIN
3.037 0,31%
BITCOIN
3.499.263,02 0,96%

Hindistan Anayasa Mahkemesi, Hapishanelerdeki Kast Sistemini Anayasaya Aykırı Buldu

Hindistan Anayasa Mahkemesi, hapishanelerdeki kast sisteminin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:18
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:18

Hindistan Anayasa Mahkemesi, Hapishanelerdeki Kast Sistemini Anayasaya Aykırı Buldu

Hindistan Anayasa Mahkemesi'nden Tarihi Karar

Hindistan Anayasa Mahkemesi, mahkumların hapishanelerde yaptıkları işlerin kast sistemine göre ayrılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıç Chandrachud'dan Açıklama

Mahkeme Yargıcı Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, hapishanelerde uygulanan kast sisteminin kökeninin sömürge dönemi geleneklerine dayandığını belirterek, "Bu ayrımcı kuralların bir an önce değiştirilmesi gerekiyor," dedi. Yargıç, eyaletlere, bu sistemi değiştirmeleri için üç ay süre tanındığını vurguladı.

Mahkemenin Temel İlkeleri

Mahkeme kararında, “Herhangi bir kişinin varlığına damga vurulamaz; onurlu yaşama hakkı, hapsedilenleri de kapsar,” ifadesine yer verildi. Bu açıklama, mahkemenin insan hakları ve onuru konusundaki güçlü duruşunu ortaya koyuyor.

Kast Sistemi ve Toplumsal Etkileri

Hindistan'da uzun yıllardır var olan kast sistemi, toplumun çeşitli kesimlerini Brahminler (din adamları), Kşatriyalar (askerler-yöneticiler), Vaisyalar (tüccarlar) ve Sudralar (hizmetçiler-köylüler) olarak dört gruba ayırmaktadır. Geleneksel olarak bu kastların dışında kalan Dalitler, toplumun en alt sınıfını oluşturmakta ve haliyle ayrımcılığa maruz kalmaktadır.