DOLAR
34,26 -0,05%
EURO
37,63 -0,02%
ALTIN
2.912,51 0,25%
BITCOIN
2.202.703,22 -2,74%

Hindistan ve Maldivler Liderleri Yeni Delhi'de Sosyal ve Ekonomik İşbirliğini Görüştü

Hindistan ve Maldivler, Yeni Delhi'de ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla bir araya geldi. Çeşitli anlaşmalar imzalandı ve askeri personel değişimi konuşuldu.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 15:21

Hindistan ve Maldivler Liderleri Yeni Delhi'de Sosyal ve Ekonomik İşbirliğini Görüştü

Hindistan ve Maldivler Liderleri Yeni Delhi'de Buluştu

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin başkenti Yeni Delhi'de Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu ile bir araya gelerek karşılıklı ilişkileri değerlendirdi. Görüşmenin odak noktası, iki ülke arasında enerji, ticaret, finans ve savunma gibi alanlarda işbirliğini artırmaktı.

Kapsamlı Çeşitli Anlaşmalar

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, iki liderin, kalkınma ortaklığı ve ekonomik gelişim konuları üzerinde durduğunu belirtti. Ayrıca, 400 milyon dolarlık bir "swap" anlaşmasının yanı sıra "Kapsamlı Ekonomik ve Deniz Güvenliği Ortaklığı"nın da hayata geçirildiği dile getirildi.

Salondaki Ortak Basın Toplantısı

Modi, ortak basın toplantısında, Hindistan'ın Maldivler'e olan desteğini yineleyerek, "Maldivler halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak ve doğal afetler sırasında yardım sağlamak gibi konularda sorumluluğumuzun bilincindeyiz," dedi. Ayrıca, iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlatılacağını da duyurdu.

Yeni Dönemde Maldivler'in Yönelimi

Göreve gelmesinin ardından Hindistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Muizzu, ortaklıklarının kalkınma, dijital teknoloji, finansal sektörler gibi alanları kapsayacağını ifade etti. Muizzu, "Maldivler, bölgedeki barış ve kalkınma için çalışmaya devam edecektir," diye ekledi.

Hint Askerlerinin Ülkeden Çekilmesi

Maldivler Devlet Başkanı Muizzu, görevi devraldıktan sonra Hint askeri personelinin ülkeden çekilmesi talimatını vermişti. İlk grubun 10 Mart'a kadar ayrılacağını, kalan birimlerin ise 10 Mayıs’a kadar çekileceğini duyurdu. Hindistan, bu süre zarfında Maldivler'e bir sivil personel gönderme planını açıkladı.

Ayrıca, Maldivler Savunma Bakanlığı, Çin ile askeri işbirliği anlaşmasının imzalandığını ve bu süreçte Hindistan'ın Maldivler'deki askeri varlığını çektiğini duyurdu.