DOLAR
34,1 0,39%
EURO
37,71 0,34%
ALTIN
2.914,48 0,36%
BITCOIN
2.077.198,98 0,04%

Hudeyde Üzerinde Hava Saldırıları: Husilerden Açıklama

Husiler, ABD ve İngiltere'nin Yemen'in Hudeyde kentine düzenlenen hava saldırılarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 21:29
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 21:29

Hudeyde Üzerinde Hava Saldırıları: Husilerden Açıklama

ABD ve İngiltere'nin Hudeyde Üzerine Hava Saldırıları

Yemen'deki İran destekli Husi milisleri, ABD ve İngiliz koalisyon uçaklarının ülkenin batısında yer alan Hudeyde kentine iki hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

El-Mesira Kanalı'ndan Açıklama

Husilere ait El-Mesira televizyonu, saldırıların Hudeyde'nin batısındaki El-Cebbane bölgesine gerçekleştirildiğini bildirdi. Ancak, saldırıların neden olduğu hasara dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Uluslararası Tepkiler

ABD ve İngiltere, söz konusu saldırılarla ilgili henüz bir resmi açıklama yapmadı. Hudeyde, uluslararası havaalanı ve üç limanıyla Yemen'in stratejik açıdan önemli bir kenti olarak öne çıkıyor. Cebbane bölgesinde ise Husilere ait bir hava savunma kampı bulunuyor.

Kızıldeniz'deki Gelişmeler

Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yanıt olarak 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarındaki İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya ve insansız hava araçları ile saldırılar düzenlemeye başladı. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almasına yol açtı.

ABD'nin Müdahalesi

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle, Husi güçlerine karşı Refah Muhafızı Operasyonu adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu süreçte, ABD güçlerinin Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını düşürdüğü bildirildi.

AB'nin Cevabı

Avrupa Birliği, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla Aspides Misyonunu başlattı. İtalya ise bu misyona katılarak 5 Mart tarihinde taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin %12'sinin, Akdeniz ile Kızıldeniz’i birleştiren Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirildiği düşünülmektedir.