DOLAR
34,01 0,09%
EURO
38,01 -0,2%
ALTIN
2.830,74 -1,05%
BITCOIN
2.150.472,64 -4,9%

Husiler Kızıldeniz'de Gemiye Saldırdı

Husiler, Kızıldeniz'de bir gemiye saldırı düzenledi. Açıklama, İsrail'in liman yasağına gerekçe gösteriliyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 00:58
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 00:58

Husiler Kızıldeniz'de Gemiye Saldırdı

Husilerin Kızıldeniz'deki Eylemleri

Yemen merkezli İran destekli Husi örgütü, Kızıldeniz'de bir ticari gemiye insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırı gerçekleştirdiklerini duyurdu. Saldırının gerekçesi, geminin İsrail limanlarına giriş yasağını ihlal etmesi olarak belirtildi.

Saldırının Detayları

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, televizyon kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’de BLUE LAGOON I isimli gemiye yönelik saldırının detaylarını paylaştı. Geminin, bahsedilen yasağı ihlal ettiği ve hedef alındığı kaydedildi.

BLUE LAGOON I Hakkında

2003 yılında inşa edilen ve şu anda Panama bayrağı taşıyan BLUE LAGOON I, bir ham petrol tankeridir. Husilerin bu gemiyi doğrudan vurduğu ifade edilmiştir.

Kızıldeniz'deki Durum

Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki askeri saldırılarına karşılık vermek amacıyla, Ekim 2023'ten itibaren İsrailli şirketlere ait ticari gemilere karşı saldırılar düzenlemektedir. Bu durum sonrası, birçok uluslararası gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini iptal etme kararı almıştır.

Uluslararası Tepkiler

ABD, deniz ticareti güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine yönelik "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü kurdu. Bu süreçte, ABD güçleri Yemen'den atılan füze ve insansız hava araçlarını düşürdüklerini bildirmiştir.

Öte yandan Avrupa Birliği de Kızıldeniz'deki güvenliği sağlamak amacıyla Aspides misyonunu başlattı. İtalya ise 5 Mart'ta bu misyona katılarak komuta görevini üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık %12'sinin, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasındaki en kısa geçiş noktası olan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirildiği düşünülmektedir.