DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.149.295,19 -0,34%

Husiler, Suudi Arabistan Gemisine Saldırı İddialarını Reddetti

Husiler, Kızıldeniz'de Suudi gemisine saldırı iddialarını yalanlayarak, CENTCOM'un açıklamalarını eleştirdi.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 11:28
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 11:28

Husiler, Suudi Arabistan Gemisine Saldırı İddialarını Reddetti

Husiler'den CENTCOM'a Yanıt

Yemen'de faaliyet gösteren İran destekli Husiler, "Kızıldeniz'de bir Suudi Arabistan gemisine saldırdıkları" yönündeki açıklamaları yalanladı. Bilgiler, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından öne sürülen iddialara ilişkin.

Husi'den Tepki

Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Üyesi Muhammed Ali el-Husi, sosyal medya platformu X üzerinden, Suudi Arabistan bayraklı petrol tankerine yönelik saldırı düzenlendiği iddialarını şiddetle reddetti. El-Husi, "Amerikalılar, timsah gözyaşları dökerek yalan açıklamalarda bulunuyor.“ diyerek CENTCOM'un söylemlerini eleştirdi. ABD’nin Yanlış Açıklamaları

Husi, ayrıca, Amerika'nın İsrail’e verdiği destekte başarısızlık yaşadığını iddia ederek, bu nedenle asılsız açıklamalarla gündemi değiştirmeye çalıştıklarını savundu. Çözümün, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sona ermesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi.

CENTCOM'un Açıklamaları

CENTCOM, Husilerin Kızıldeniz'de iki petrol tankerine, biri Panama bandıralı "MV Blue Lagoon 1" diğeri ise Suudi Arabistan bayraklı "MV Amjad" isimli gemiye saldırdığını bildirmişti. Açıklamada, bu saldırıların hem bölgesel hem de küresel ticareti tehlikeye attığına ve deniz ekosistemine zarar verdiğine dikkat çekildi.

Petrol Tankerlerinin Durumu

"MV Amjad" gemisinin yaklaşık 2 milyon varil petrol taşıdığı belirtilirken, bu miktarın 21 Ağustos’ta yapılan bir başka Husilerin saldırısında etkilenip yangın çıkan "MV Delta Sounion" gemisinin taşıdığı miktarın iki katı olduğu ifade edildi. Suudi Arabistan Ulusal Denizcilik Şirketi de, CENTCOM’un iddialarının doğru olmadığını vurguladı ve Kızıldeniz'de herhangi bir saldırıya uğramadığını duyurdu.