Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 20 Ekim'de gerçekleşen seçimlerin ardından yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra tarihi bir toplantı yapıyor. Bugün Meclis'te düzenlenecek oturumda, 100 milletvekili yemin ederek göreve başlayacak.
IKBY'de 4 kez ertelenen ve iki yıl gecikmeli olarak yapılan milletvekili seçimleri, görev süresi 2 Temmuz 2023'te sona eren Meclis'in yeniden açılmasını sağladı. Yeni dönemde, Meclis’in gündeminde yemin töreninin yanı sıra, Meclis başkanlığı ve IKBY başkanlık seçimi de bulunuyor. Meclis başkanının, en yüksek oyu alan partiyi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.
Mecliste Yemin Töreni ve Seçim Süreci
Meclis'in ilk oturumunun, en yaşlı üyenin başkanlığında bugün saat 11.00'de yapılması bekleniyor. Bu oturumda, 100 milletvekilinin göreve başlamak üzere yemin etmesi gerekecek. Meclis'in 6. döneminde, meclis başkanının, yardımcısının ve sekreterinin, en az 51 milletvekilinin oyuyla seçilmesi öngörülüyor.
Meclis başkanlık yönetiminin seçilmesinin ardından, IKBY Başkanı'nın seçilmesi süreci 30 gün içinde başlayacak. Adaylık süreçlerinin tamamlanmasının ardından Meclis, salt çoğunlukla yeni başkanı seçerek, hükümet kurma görevini birinci partiye vermiş olacak.
Koalisyon İhtimali ve Parti Dinamikleri
20 Ekim seçimlerinde, IKBY Başkanı tarafından yapılan atamaların ardından, birinci partiyi hükümeti kurmakla görevlendirecek bir isim öne çıkacak. Ancak yeni hükümetin kurulabilmesi için Meclis'te salt çoğunluğun desteği gerekmekte. Seçimlerde hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak milletvekili sayısına ulaşamadığı için, en az 51 milletvekilini içeren bir koalisyon oluşturulması gerekecek.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki uzlaşma, yeni hükümetin anahtarı konumunda. KDP, 39 milletvekili ile birinci sırada yer alırken, KYB 23 milletvekili ile ikinci sırada bulunuyor. Diğer partilerin, koalisyon müzakerelerinde tutum değişikliği yapması halinde, iki güçlü partinin birbirlerine dahil olmayan hükümet senaryolarını da gerçekleştirmeleri mümkün görünüyor.
Öte yandan, muhalefet cephesinde yer alan Yeni Nesil Hareketi, Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve Komel, hükümete katılmayacaklarını duyurdu. KDP ve KYB'nin Süleymaniye'de gerçekleştirdikleri görüşmelerde, iki tarafın da diğer partilerle müzakerelere devam etme niyetini vurgulamaları dikkat çekti.
Seçim sonuçlarına göre, 100 koltuklu Meclis'te şu şekilde bir dağılım gerçekleşti: KDP 39, KYB 23, Yeni Nesil Hareketi 15, Yekgirtu 7, Komel 3, Halwest (Duruş) Hareketi 4, Halk Cephesi 2, Goran 1 ve Kürdistan İttifakı Grubu 1 sandalye elde etti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve haberport.com editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.