DOLAR
34,29 -0,01%
EURO
37,02 0,16%
ALTIN
3.023,49 0,14%
BITCOIN
2.353.658,61 -1,26%

İklim Değişikliği Orman Yangınları ve Hava Kirliliğine Etki Ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliğinin hava kirliliği ve orman yangınları üzerindeki etkilerini vurguladı.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 16:42
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 16:42

İklim Değişikliği Orman Yangınları ve Hava Kirliliğine Etki Ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü Raporu: İklim Değişikliği, Orman Yangınları ve Hava Kirliliği

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğinin orman yangınları ve hava kirliliği üzerinde önemli etkileri olduğu bilgisini paylaştı. Yeni yayınlanan hava kalitesi ve iklime dair rapor, bu konuda kaygı verici bulgular sunuyor.

İnsan Sağlığı ve Ekosistem Üzerindeki Etkiler

Rapor, iklim değişikliğinin orman yangınları ve hava kirliliği ile insanların sağlığı, ekosistemler ve tarım üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek arttığına dikkat çekti. Özellikle, hava kirliliğinin her yıl 4,5 milyondan fazla erken ölüme yol açtığı ve yüksek ekonomik maliyetler doğurduğu vurgulandı.

“İklim Değişikliği ve Hava Kalitesi Ayrı ayrı Ele Alınamaz”

WMO Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett, "İklim değişikliği ve hava kalitesi ayrı ayrı ele alınamaz. Bu karşılıklı ilişkiyi anlamak ve buna göre hareket etmek, gezegenimizin, insanlarımızın ve ekonomilerimizin sağlığı için kazan-kazan etkisi sağlayacaktır," şeklinde ifadelerde bulundu.

2024 Ve Sonrası İçin Öngörüler

Barrett, rapordaki verilerin 2023 yılına ait olduğunu ancak 2024’ün ilk sekiz ayında bu eğilimlerin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, aşırı sıcaklıkların ve sürekli kuraklıkların orman yangınları ile hava kirliliği riskini artırdığına işaret etti. Bu durum, iklim değişikliği ile daha sık karşılaşacağımız anlamına geliyor. Disiplinler arası bilim ve araştırmaların, çözüm bulmak için anahtar olduğunu kaydetti.