DOLAR
34,14 0,24%
EURO
37,78 0,12%
ALTIN
2.919,88 0,17%
BITCOIN
2.062.760,81 0,85%

İmamoğlu, YSK Üyelerine Sosyal Medyada İfade Özgürlüğü Talep Etti

İBB Başkanı İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret davasında duruşmalı istinaf talep etti, adil yargılanma hakkını savundu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 13:53
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 13:53

İmamoğlu, YSK Üyelerine Sosyal Medyada İfade Özgürlüğü Talep Etti

İmamoğlu'ndan Duruşmalı İstinaf Talebi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine yönelik hakaret suçlamasıyla aldığı ceza sonucunda, Bölge Adliye Mahkemesi'nde istinaf incelemesinin duruşmalı yapılmasını talep etti.

Adil Yargılanma Hakkı İhlali

İmamoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi'ne sunduğu dilekçede, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamanın adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini savundu. Mahkemenin verdiği kararın, adaletin açıkça reddi anlamına geldiğini iddia eden İmamoğlu, yüz yüze savunma yapma talebinin hukukun yanı sıra milli iradeye de saygının bir gereği olduğunu vurguladı.

Seçilen Yöneticilerin Savunma Hakkı

İmamoğlu, dilekçesinde şunları kaydetti: "Ben bir suç işlemedim. Bu nedenle beraat etmem gereken bu davada, eğer bir cezaya hükmedilecekse, bu cezanın yüzüme tefhim edilmesinin hakkım olduğuna inancım tamdır. Yüz yüze gelebileceğimiz bir duruşmada bu durumu bizzat ortaya koyma isteğimi takdirlerinize arz ediyorum."

HSK, İmamoğlu'na yöneltilen suçlamalara göre, YSK Başkanı olan Sadi Güven ve 10 YSK üyesine zincirleme hakaretten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası vermişti. Ayrıca, TCK’nin 53. maddesi gereği, İmamoğlu’nun kamu görevlerinden men edilmesi kararlaştırılmıştı.

TCK'nın Sonuçları

TCK'nın 53/1 maddesi, kişinin işlemiş olduğu suç sebebiyle hapis cezası alması durumunda kamu görevlerinden yoksun bırakılmasını öngörüyor. Bu durum, seçme ve seçilme ehliyetinden yoksun kalma ve çeşitli hizmetlerde bulunma yasaklarını içeriyor.