DOLAR
34,15 0,26%
EURO
37,81 0,18%
ALTIN
2.902,16 0,78%
BITCOIN
2.059.888,39 1,01%

İngiltere, Chagos Takımadaları'nın Egemenliğini Morityus'a Devrediyor

İngiltere, Chagos Takımadaları'nı Morityus'a devretme kararını açıkladı; Diego Garcia'daki askeri üs ise kalmaya devam edecek.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:26
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:26

İngiltere, Chagos Takımadaları'nın Egemenliğini Morityus'a Devrediyor

İngiltere, Chagos Takımadaları'nı Morityus'a Deveriyor

İngiltere, Hint Okyanusu'nda bulunan Chagos Takımadaları'nın egemenliğini Morityus'a devretme kararını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, iki ülke arasında gerçekleştirilen anlaşma ile ilgili detaylar yer aldı.

Stratejik Öneme Sahip Üs Kalacak

Anlaşmanın, Chagos Takımadaları'nın en büyüğü olan Diego Garcia Adası da dahil olmak üzere, ABD-İngiltere ortak askeri üssüne etki etmeyeceği bildirildi. Açıklamada, bu üst düzey askeri tesisin kalıcı olarak işletilmeye devam edeceği vurgulandı.

İngiltere ve Morityus'un, bu üssün bölgesel ve küresel güvenlikteki rolüne dair uzun vadeli bir taahhüt geliştirdiği ifade edildi.

David Lammy'nin Açıklamaları

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, iki yıl süren müzakerelerin ardından gelen bu adımın, ilişkilerin gelişimi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Lammy, anlaşmanın, Hint Okyanusu'ndan geçiş yapan yasa dışı göç yollarını azaltacağını da vurguladı.

Geçmişe Dönüş

Morityus Başbakanı Pravind Jugnauth ise, Chagos Takımadaları’nın geleceği hakkında sürdürülen müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşıladı. İngiltere, 1960'larda bu adaları ele geçirip 1968'de Morityus'a bağımsızlık verilmeden önce Chagos'u ayırarak elinde tutmaya devam etti. Bugün, Morityus Cumhuriyeti için tarihi bir adım olarak kaydedilen bu durum, iki ülke arasında yeni bir iş birliği dönemini başlatıyor.