DOLAR
34,14 -0,05%
EURO
37,99 -0,05%
ALTIN
2.896,07 -0,42%
BITCOIN
2.155.806,31 0,38%

İngiltere'nin Kısmi Silah Ambargosu Eleştiriliyor

Uluslararası kuruluşlar, İngiltere'nin İsrail'e yönelik silah ihracatını kısmen askıya almasını yetersiz buluyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 13:58
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 13:58

İngiltere'nin Kısmi Silah Ambargosu Eleştiriliyor

İngiltere'nin Silah Ambargosu Eleştiriliyor

Uluslararası kuruluşlar, Save The Children dahil olmak üzere, İngiltere'nin İsrail'e yönelik 350 silah ihracat lisansının sadece 30'unu askıya almasının yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Bu kuruluşlar, silah tedarikinin tamamen durdurulması gerektiğini vurguluyor.

Uluslararası Af Örgütü'nden Eleştiriler

Merkezi İngiltere'de bulunan Uluslararası Af Örgütü, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin bazı silah lisanslarını askıya alma kararının "boşluklarla dolu" ve "yeterince ileri gitmediğini" aktardı. Açıklamada, "İsrail'e F-35 savaş uçağı parçaları tedarik etmeye devam etmek, silah kontrolü açısından büyük bir başarısızlıktır" ifadesi kullanıldı.

Save The Children'ın Açıklamaları

Save The Children, İngiltere'nin uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail hükümetine yönelik kısmi silah satışlarının yeterli olmadığını söyledi. Kurumun açıklamasında, "Bu durum, İngiltere'nin Gazze'deki çocuk ölümlerinin suç ortağı olmaya devam etmesi anlamına geliyor" denildi.

Oxfam'ın Görüşü

Yardım kuruluşu Oxfam, askıya alınan 30 lisansın yanı sıra F-35 bileşenleri için boşluk bırakılmasının yetersiz olduğunu belirtti. Oxfam, "Tüm silah ihracatının askıya alınması ve boşlukların kapatılması için daha fazla adım atılmalı" açıklamasında bulundu.

Filistin Misyonu'ndan Açıklama

Büyükelçi Hüsam Zomlot, İngiltere'nin askıya alma kararını olumlu bulduğunu ifade etti. Zomlot, "Bu karar, uluslararası hukukun gerektirdiği tam bir silah ambargosu talep ediyor" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı'ndan Açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, parlamentoda yaptığı konuşmada, 350 lisansa ait 30'unun askıya alınacağının bilgisini verdi. Bunun bir genel yasak olmadığını vurguladı.

İsrail'in Tepkisi

İsrail yönetimi ise, İngiltere’nin bazı silah satışını askıya alma kararına "hayal kırıklığı" duyduğunu bildirdi. Bunun yanında, İngiltere, Gazze'deki 7 Ekim tarihinden bu yana yapılan saldırılara ve savaş suçlarıü işlediğine dair uyarılara rağmen, hala silah satışı yapmaya devam etti.

Bu durum, uluslararası insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar tarafından "İsrail'in savaş suçlarına ortak olmakla" eleştirilmektedir.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı, 7 Ekim 2023'ten itibaren İsrail'e silah ve askeri teçhizat satışı için 100'den fazla lisans onayı verildiğini bildirmiştir.