DOLAR
34,16 0,08%
EURO
38,11 0,02%
ALTIN
2.913,97 0,03%
BITCOIN
2.244.880,03 0,2%

İngiltere'nin Silah Satışını Askıya Alması İsrail'i Üzdü

İngiltere'nin İsrail'e silah satışını askıya alması, İsrail yönetimini hayal kırıklığına uğrattı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 21:57
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 21:57

İngiltere'nin Silah Satışını Askıya Alması İsrail'i Üzdü

İngiltere'nin Silah Satışı Kararı

İngiltere'nin belirli silahların satışını askıya alması, İsrail hükümeti tarafından "hayal kırıklığı" olarak değerlendirildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Londra'nın 350 silah ihracat lisansından yaklaşık 30'unu askıya almasının ardından bu açıklamayı yaptı.

Bakan Katz'ın Değerlendirmesi

Bakan Yisrael Katz, İngiltere'nin bu kararının, Hamas ve İran’daki destekçilerine sorunlu bir mesaj gönderdiğini belirtti. Katz, "Bu durumu kınadığımızı belirtmekteyiz. Son aylarda alınan kararlar, ülkemi son derece hayal kırıklığına uğrattı." dedi.

İngiltere Hükümeti'nin Açıklamaları

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, X platformundaki paylaşımında, İngiltere'nin silah ihracat lisanslarındaki kısıtlamaların, İsrail’in çok cephenin yer aldığı bir savaş ortamında gerçekleştiğini vurguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı'nın Konuşması

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, parlamentoda yaptığı açıklamada, güvenlik endişeleri ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri nedeniyle bu adımın atıldığını dile getirdi. "Bu, genel bir yasak ya da silah ambargosu değil, sadece gerekli bir önlemdir," ifadesini kullandı.

Toplumdan Tepkiler

İngiltere'nin, Gazze'ye yönelik süregelen saldırılara rağmen silah satışını sürdürmesi, hem halk hem de uluslararası toplum tarafından sert eleştiriler aldı. İnsan hakları örgütleri, ülkenin bu tutumunun, İsrail'in savaş suçlarına ortak olma anlamı taşıdığını belirtiyor.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana, 100'den fazla silah, askeri ekipman ve kontrollü ürün ihracatı için lisans onaylandı.