DOLAR
34,2 0,01%
EURO
37,82 0,16%
ALTIN
2.924,37 0,08%
BITCOIN
2.065.961,83 0,69%

İngiltere ve AB'den Lübnan ve Gazze'de Acil Ateşkes Çağrısı

İngiltere ve AB, Orta Doğu'da siyasi çözüm için Lübnan ve Gazze'de ateşkes talep etti.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 21:07
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 21:07

İngiltere ve AB'den Lübnan ve Gazze'de Acil Ateşkes Çağrısı

İngiltere ve Avrupa Birliği'nden Ortadoğu için Acil Ateşkes Çağrısı

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Orta Doğu'da siyasi çözüm sağlanması amacıyla Lübnan ve Gazze'de derhal ateşkes yapılması gerektiğini duyurdu.

Brüksel'de Önemli Görüşme

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'deki görüşmelerinin ardından ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

İşbirliği ve Destek Vurgusu

Açıklamada, iki taraf arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik mutabakata varıldığı, ayrıca Ukrayna'nın egemenliğine olan desteklerinin sarsılmaz olduğu ifade edildi.

Starmer ve von der Leyen, jeopolitik gelişmeler, düzensiz göç, iklim değişikliği ve enerji fiyatları gibi kritik konular üzerinde yakın işbirliği yapacaklarına da değindiler. Ayrıca, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını kınadıklarını ve İsrail'in savunma hakkına destek verdiklerini belirttiler.

Diplomatik Çözüm İçin Acil Adımlar

Açıklamada, "Bölgedeki tüm tarafların tansiyonu düşürmesi en öncelikli meseledir." denilerek, Ortadoğu'daki krize diplomatik bir çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. Tüm taraflar itidal göstermeye ve kan dökülmesini durdurmaya davet edildi.

Liderler, Lübnan ve Gazze'de acil ateşkes yapmanın önemini tekrar dile getirdi.

Uluslararası Sözleşelere Bağlılık

Taraflar, uluslararası hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne bağlılıklarını tekrarladı. Bu durum, Brexit ile birlikte Windsor Çerçeve Anlaşması çerçevesinde uzun vadeli işbirliğinin temelini oluşturuyor.

Gelecek Zirve Planları

İki taraf, 2025'in başlarında bir AB-İngiltere Zirvesi düzenlenmesi konusunda da anlaşmaya vardı.