DOLAR
34,17 -0,02%
EURO
37,86 0,05%
ALTIN
2.923,74 0,1%
BITCOIN
2.081.082,58 -0,11%

İran, İsrail'e Saldırısını Meşru Müdafaa Olarak Nitelendirdi

İran, İsrail'e yönelik füze saldırısının meşru müdafaa kapsamında yapıldığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 01:31
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 01:31

İran, İsrail'e Saldırısını Meşru Müdafaa Olarak Nitelendirdi

İran'dan İsrail'e Meşru Müdafaa Açıklaması

İran, İsrail'e yönelik yaptığı füze saldırısını Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerçekleştirdiğini duyurdu.

BM'ye Gönderilen Mektup

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, BM Güvenlik Konseyi'ne ilettiği bir mektupta, İran'ın İsrail'in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik füze saldırısında bulunduğunu ifade etti.

Mektubunda, gerçekleştirilen saldırının "siyonist rejimin" İran'ın toprak bütünlüğüne yönelik ihlallerine bir tepki olduğu vurgulandı. Bu ihlaller arasında, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikast, Lübnan'daki büyükelçisinin yaralanması ve Hizbullah liderine yönelik saldırılar yer aldı.

Etik Prensipler ve Uluslararası Hukuk

İran, saldırılarının masum sivilleri hedef almadığını, aksine yalnızca askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığını belirtti. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin yetersizliğinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, konunun aciliyetine dikkat çekti.

Hızlı ve Kararlı Cevap Uyarısı

İran, İsrail'in yeni bir saldırısına karşı, karşılığın hızlı ve kararlı bir şekilde verileceğini vurguladı. Mektupta, uluslararası hukuk gereği meşru müdafaa hakkının korunmasının İran'a başka bir seçenek bırakmadığı ifade edildi.

Son olarak, BMGK'ye, İsrail'in Lübnan, Gazze, ve Suriye'de işlediği iddia edilen savaş suçlarının durdurulması için acil ve kararlı bir şekilde harekete geçme çağrısı yapıldı.