DOLAR
34,23 -0,3%
EURO
37,77 0,33%
ALTIN
2.930,27 -0,58%
BITCOIN
2.093.882,5 -0,73%

İspanya Başbakanı Sanchez'den Orta Doğu'da Ateşkes Çağrısı

Sanchez, Lübnan'daki gerilimler için uluslararası hukuka saygı ve ateşkes talebinde bulundu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 12:44

İspanya Başbakanı Sanchez'den Orta Doğu'da Ateşkes Çağrısı

İspanya Başbakanı'ndan Özogun Çağrı

İspanya'nın Başbakanı Pedro Sanchez, Orta Doğu'daki artan gerilimler üzerine taraflara dikkatli ve sorumlu davranmaları için çağrıda bulundu. Başkent Madrid'de düzenlenen bir konferansta konuşan Sanchez, ateşkes ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bölgedeki Temel İlkeler

Sanchez, "Toprak bütünlüğü, devletlerin egemenliği ve sivillerin korunması, özellikle de Gazze ve Lübnan'da insani yardım erişimi, uluslararası barışın temel ilkeleridir. Bu sebeple, tarafların kontrollü hareket etmesi büyük önem taşımaktadır. Gerilimin tırmanmasından kaçınılmalıdır." diyerek bölgede barışın tesis edilmesi adına diplomasi yöntemlerine dikkat çekti.

Şiddet Sarmalının Sonlandırılması

İspanya Başbakanı, Hamas ve İsrail'in karşılıklı saldırılarına değinerek, "Bu yalnızca ölüm ve yıkım getiren şiddet sarmalına son verilmesi için her iki bölgede de acil ateşkes ve uluslararası hukuka saygı çağrılarında bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

İnsanların Tahliyesi

Ayrıca, İsrail'in Lübnan'daki saldırılar nedeniyle 1,2 milyon kişinin evlerini terk ettiğini vurgulayan Sanchez, ülkesinin Lübnan'a iki askeri uçak gönderdiğini ve bu uçaklarla yaklaşık 500 İspanyol vatandaşının tahliye edildiğini duyurdu.

Lübnan'daki Durum

Son verilere göre, İsrail’in Lübnan'daki saldırılarında 1374 kişi hayatını kaybetti. Hizbullah ile yaşanan çatışmalar devam ederken, ülke genelinde yüz binlerce insan yerinden oldu. Bu durum, göç dalgalarına yol açarak birçok kişinin Suriye'ye sığınmasına neden oldu.