DOLAR
34,19 -0,09%
EURO
37,92 0,51%
ALTIN
2.913,7 -0,64%
BITCOIN
2.169.235,3 0,57%

İspanya'dan BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

İspanya Dışişleri Bakanı, İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin ilk müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 14:15
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 14:15

İspanya'dan BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

İspanya Dışişleri Bakanı'ndan BM Güvenlik Konseyi'ne Çağrı

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail ordusunun Lübnan üzerindeki karadan işgal saldırılarıyla ilgili olarak ilk müdahale etmesi gerekenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) olduğunu ifade etti.

Bakanlar Kurulu Toplantısının Ardından Açıklama

Bakan Albares, Lübnan'daki İspanyol vatandaşlarını korumak amacıyla bir "tahliye planı" yürürlüğe sokma kararı alındığını belirtti. Başbakanlık konutunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Albares, "Bölgesel boyutlarda olan ancak yayılabilecek bir savaş ile karşı karşıyayız. Hepimiz sorumlu ve ölçülü hareket etmeliyiz. İlk olarak BM Güvenlik Konseyi'nin müdahale etmesini istiyoruz." dedi.

UNIFIL ve İspanyol Askerleri

Albares, İsrail-Lübnan sınırındaki Mavi Hat'ta BM'ye bağlı barış gücü UNIFIL'in bulunduğuna ve İspanyol askerlerinin bu misyonda yer aldığını hatırlatarak, "Oradalar çünkü BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu bir karar var. BM Güvenlik Konseyi'nin temel işlevi, dünyada barış ve güvenliği sağlamaktır. İspanya'nın diplomasisi, dış politikası hep aynı kararlılıkla devam edecektir." dedi.

İspanyol Vatandaşlarına Uyarı

İsrail'in Lübnan'daki saldırılarının büyük bir endişeyle takip edildiğini belirten Albares, bu durumun bölgeyi açık bir savaş eşiğine getirdiğini vurguladı. Ayrıca, Lübnan'daki tüm İspanyollara ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunarak, güvenlik gerekçeleriyle tahliye planlarının hazır olduğunu aktardı.

Albares, "Lübnan'daki İspanyolların yerlerini biliyoruz, bu kişilerin halen aktif ticari uçuşlarla ya da Türk, Yunan ve Güney Kıbrıs üzerinden deniz yoluyla ülkeden ayrılmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Son iki gündür İspanya hükümeti, İsrail'e Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurması ve uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısında bulunuyor.