DOLAR
34,2 0%
EURO
37,8 0,24%
ALTIN
2.919,81 0,23%
BITCOIN
2.065.398,39 0,73%

İspanya Dışişleri Bakanı: Topyekün Bölgesel Savaş Eşiğinde

İspanya, Orta Doğu'daki gerilim artarken Lübnan'dan 350 vatandaşını tahliye etmek için harekete geçti.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 11:34
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 11:34

İspanya Dışişleri Bakanı: Topyekün Bölgesel Savaş Eşiğinde

İspanya Dışişleri Bakanı'nın Açıklamaları

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail ile Hamas arasında bir yıl önce başlamış olan çatışmaların beklenmedik bir şekilde tırmandığını belirterek, "Topyekün bir bölgesel savaşın eşiğine gelindiğini" vurguladı. Albares, Onda Cero radyosuna yaptığı açıklamada, "Topyekün bir bölgesel savaşın başlangıcında olmasa da eşiğindeyiz ve bu durumu önlemek için her şeyi yapmalıyız," dedi.

Orta Doğu'daki Durum

Albares, "Ne yazık ki, bir yıl önce düşünülemeyecek kadar savaşın tırmandığı bir anla karşı karşıyayız. Durum son derece ciddi," diyerek İspanya'nın 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgesel bir savaşı önlemek amacıyla acil ateşkes için yoğun çaba sarf ettiğini ifade etti.

İspanya'nın Dış Politikasına Yönelik Vurgu

İspanya'nın Orta Doğu'daki dış politikası, İsrail'in barış ve güvenlik içinde yaşamasının sağlanması, Gazze'deki sivil ölümlere karşı ses yükseltilmesi ve Lübnan'daki egemen bir devlete yönelik saldırılara karşı müsamaha gösterilmemesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Albares, "İspanya, tüm taraflardan itidal ve sorumluluk almalarını talep ediyor," şeklinde konuştu.

Lübnan'dan Tahliye Operasyonu

Diğer yandan, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Antena 3 televizyonuna verdiği demeçte, Lübnan'dan ayrılmak isteyen 350 İspanyol için yarın iki askeri uçak göndereceklerini duyurdu. Robles, "Her şey hazır. İspanya, vatandaşlarını asla yalnız bırakmamaktadır. Bu bağlamda, Afganistan, Nijer ve Sudan'da yaptıklarımızı Lübnan'da da gerçekleştireceğiz. Ancak dünya hava sahasındaki durumu biliyor, İspanyol uçakları hazır," şeklinde ifade etti.