DOLAR
34,15 -0,15%
EURO
38,04 0,24%
ALTIN
2.886,18 -0,41%
BITCOIN
2.163.060,26 -0,29%

İsrail'de Netanyahu Hükümetine Karşı Büyük Protestolar

İsrail'de Netanyahu hükümetinin ateşkes anlaşmasını reddetmesi, altyapıyı etkileyen büyük protestolara yol açtı.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 00:58
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 00:58

İsrail'de Netanyahu Hükümetine Karşı Büyük Protestolar

İsrail'de Ateşkes Protestoları

İsrail'de, Gazze'deki ateşkes anlaşmasını imzalamak istemeyen Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine karşı, yüz binlerce kişi sokaklara döküldü.

Protestoların Merkezi Tel Aviv

Gösteriler, başkent Tel Aviv'de, Savunma Bakanlığının etrafında yoğunlaştı. Protestocular, bölgede 300 bin kişinin toplandığını ve ülke genelinde katılımın 500 bini aştığını ifade etti. Göstericiler, ellerinde İsrail bayrakları, "Hepsi hemen eve" ve "Yardım" yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca, "Bibi esirleri serbest bırak" ve "Sen baştasın, sen suçlusun" gibi sloganlar attılar.

Ayalon Otoyolu'nda Yol Kapama Eylemleri

Protestocular, Tel Aviv'deki ana yolları hedef alarak Ayalon Otoyolu'nu çift yönlü trafiğe kapattı. Burada ateş yakarak ve havai fişekler atarak dikkat çektiler. İsrail polisi ise atlı birlikler ve ses bombaları ile müdahale etti ve 15 kişiyi gözaltına aldı.

Genel Grev İlan Edildi

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, ateşkes ve esir takası konusundaki hükümetin isteksizliğine tepki göstererek, 2 Eylül'de ülke genelinde grev yapacağı duyurusunu yaptı. Grev, Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı'nda uçuşların durdurulmasıyla başlayacak.

Gazze'deki Çatışmalar ve Kayıplar

İsrail, Gazze'deki çatışmalar sırasında İsrailli esirlere ait cesetler buldu. Bu gelişmelerin ardından esir aileleri, Netanyahu'yu esir takası görüşmelerini baltalamakla suçladı. Netanyahu ise, esirlerin serbest bırakılması için kararlı bir şekilde müzakerelere devam edildiğini savunarak suçu Hamas'a atıyor.

Hüseyin Anlaşmaları ve Politika Eleştirileri

Görüşmelerin zorlaşmasının, İsrail'in Mısır-Gazze sınırındaki politikası nedeniyle olduğunu belirten kaynaklar, gerilimin daha da artabileceği uyarısında bulunuyor. Sonuç olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında can kaybı 40 bini aşarken, bölgedeki insani durum giderek kötüleşiyor.