DOLAR
34,11 -0,31%
EURO
38,07 -0,05%
ALTIN
2.866,8 -1,41%
BITCOIN
2.154.521,72 -0,12%

İsrail'de Netanyahu'ya Karşı Protestolar Büyüyor

İsrail'de, Gazze'deki ateşkes anlaşmasına karşı tepkiler artıyor. Yüz binlerce kişi hükümeti istifaya çağırıyor.

Yayın Tarihi: 01.09.2024 21:47
Güncelleme Tarihi: 01.09.2024 21:47

İsrail'de Netanyahu'ya Karşı Protestolar Büyüyor

İsrail'de Ateşkes Anlaşması Protesto Ediliyor

Son günlerde İsrail'de, Gazze'deki ateşkes ve esir takası anlaşması konusundaki çekimser tutumu nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümeti büyük protestolarla karşılaşıyor. Ülkedeki gösterilerin merkez üssü, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı'nın çevresi oldu.

Gösterilerin Geniş Kapsamı

Yüz binlerce İsrailli, Gazze Şeridi'nde kaybolmuş olan esirlerin durumu nedeniyle hükümetin tutumunu eleştiriyor. Gazze'deki İsrailli esirlerden altısının cesedinin bulunmasının ardından, bu protestolar daha da büyümüş durumda.

Tel Aviv'de, yaklaşık 300 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir gösteride, sahneye Altı esir için, İsrail bayrağına sarılı altı tabut konuldu. Bunun yanı sıra, sanatçılar ve esir yakınları sahneden hükümeti eleştirerek, Netanyahu’nun esir takası konusunda isteksiz olduğunu belirtti.

Hisdatrut'un Genel Grev İlanı

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut'un Başkanı Arnon Bar-David, yaptığı açıklamada ülke genelinde yarın grev yapılacağını duyurdu. "Yarın İsrail'de hiçbir iş yapılmayacak; limanlar, fabrikalar ve ofisler kapatılacak," ifadelerini kullandı.

Protestolardaki Sloganlar ve Talepler

Göstericiler, ellerindeki dövizlerle birlikte "Hepsi hemen eve", "Yardım" gibi sloganlar atarak esirlerin bir an önce evlerine dönmesini talep etti. Ayrıca, "(Netanyahu) Bibi esirleri serbest bırak" ve "Sen baştasın, sen suçlusun" şeklinde sloganlar da yükseldi.

Ülke Genelinde Tükenen Sabır

Tel Aviv, Hayfa ve Batı Kudüs gibi şehirlerde yapılan yürüyüşler sırasında, protestocular yolları kapatarak büyük bir trafik tıkanıklığına sebep oldu.

Gazze'deki çatışmalar sonrasında hükümetin esir takası ile ilgili isteksizliğini eleştiren Hisdatrut, genel grev kararı alarak Tel Aviv'in Ben-Gurion Havalimanı’nda uçuşların durdurulacağını bildirdi.

Netanyahu’nun İddiaları ve Suçlamalar

Netanyahu, hükümetinin esirlerin serbest bırakılması için anlaşma yapmada kararlı olduğunu savunarak, bu durumun suçunu Hamas'a yükledi. Ancak muhalif gruplar, Netanyahu'yu, Gazze-Mısır sınır hattındaki kontrolü sürdürmekte ısrar ederek esir takası anlaşmalarını sabote etmekle suçluyor.

Öte yandan, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde yapılan saldırılarda can kaybı 40 bini aşarken, bölgede insani bir kriz her geçen gün daha da derinleşiyor.