DOLAR
34,14 -0,14%
EURO
38,02 0,29%
ALTIN
2.878 -0,12%
BITCOIN
2.166.852,79 -0,48%

İsrail Hahambaşı'ndan Esir Takası Çağrısı

İsrail Sefarad Hahambaşı Yitzhak Yosef, esir takası için Filistinli gruplarla anlaşma yapılması gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 02.09.2024 01:13
Güncelleme Tarihi: 02.09.2024 01:13

İsrail Hahambaşı'ndan Esir Takası Çağrısı

Yitzhak Yosef'den Esir Takası Talebi

İsrail Sefarad Hahambaşı Yitzhak Yosef, geçtiğimiz gün Gazze'deki Filistinli gruplarla bir esir takası anlaşmasının acilen yapılması gerektiğini vurguladı. Yosef, bu anlaşmanın binlerce Filistinlinin serbest bırakılması şartıyla bile yapılabileceğine dikkat çekti.

Cenaze Töreninde Yapılan Açıklamalar

Hahambaşı Yosef, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde, ölü bulunan İsrailli esirlerin cenaze törenine katıldı. Tören sonrasında basına demeç veren Yosef, "Kaçırılanların kurtarılması için yüzlerce veya binlerce kişinin salıverilmesinin de dahil olduğu her şeyin yapılması gerek" şeklinde konuştu. Ayrıca, Gazze'de tutulan tüm rehinelerin geri getirilmesi için var güçleriyle çalışmaları gerektiğinin altını çizdi.

Gazze'de Yapılan Açıklamalar ve Gelişmeler

İsrail ordusu, Refah kentindeki bir tünelde 6 İsrailli esirin cesedinin bulunduğunu duyurdu. İsrail'deki esirlerin aileleri ise, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, esir takası anlaşmalarını engellemekle ve 6 İsrailli esirin ölümünde sorumlu tutarak eleştirdi.

Uzun Süredir Devam Eden Müzakereler

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'deki saldırıları devam ediyor. Bu bağlamda taraflar arasında süren müzakerelerin, İsrail'in anlaşma taslağına eklediği kontroller ve özellikle Mısır-Gazze sınır hattındaki Philadelphi Koridoru'ndaki kontrol ısrarı nedeniyle zora girdiği belirtiliyor.

Gazze'de devam eden saldırılarda, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, can kaybı 40 bini aşmış durumda ve bölgede derin bir insani krizin yaşandığı ifade ediliyor.