DOLAR
34,13 -0,13%
EURO
38,21 -0,14%
ALTIN
2.927,1 -0,35%
BITCOIN
2.193.547,05 -0,11%

İsrail Hapishanesinde Gazzeli Esirin Trajik Vefatı

Gazzeli bir esir, İsrail hapishanesinde kötü şartlar ve işkence nedeniyle hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 31.08.2024 22:37
Güncelleme Tarihi: 31.08.2024 22:37

İsrail Hapishanesinde Gazzeli Esirin Trajik Vefatı

İsrail Hapishanesinde Bir Gazzeli Esirin Vefatı

İsrail hapishanesinde bir Gazzeli esirin hayatını kaybettiği bildirildi. Filistin Esirler Cemiyeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti tarafından yapılan ortak açıklamada, Nasr Said Ziyara (65), Ramle Hapishanesinde 16 Ağustos tarihinde vefat etti.

İşkence ve Kötü Koşullar

Ziyara'nın, İsrail’in uyguladığı sistematik işkence sonucunda hayatını kaybeden birçok Gazzeli esirden sadece biri olduğu kaydedildi. Açıklamada, İsrail yönetiminin bu esirlerin çoğunun kimliğini gizlediği ve naaşlarını alıkoyduğu belirtildi.

Ailesi ve Sorgulama Süreci

Vefat eden Ziyara'nın evli ve 7 çocuk babası olduğu, İsrail askerleri tarafından 29 Aralık’ta Gazze'nin Et-Tuffah Mahallesindeki evinde saatlerce sorguya çekildiği ve ardından alıkonulduğu ifade edildi. Oğlu Cihad Ziyara ise Negev Hapishanesinde tutuluyor.

Uluslararası Tepkiler ve İstatistikler

Ziyara'nın sağlık durumu kötüydü, alt kısmında yanık izleri bulunuyordu. Ölümünden bir hafta önce Ramle Hapishanesine nakledilmişti. Açıklamada, Ziyara’nın gördüğü işkence ve hapishane koşullarının kötü olması nedeniyle ölümünden İsrail'in sorumlu tutulduğu ve uluslararası kurumların Gazze’deki soykırımın son bulması için net kararlar alması gerektiği belirtildi.

Son vefatla birlikte, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Filistinli esir sayısının 24'e yükseldiği bildirildi. Bu sayı yalnızca kimlikleri açıklanan esirleri kapsıyor, bunun dışında hapishanede ölen ancak kimliği açıklanmayan birçok Filistinli esirin olduğu ifade ediliyor.