DOLAR
34,21 0,12%
EURO
37,03 0,01%
ALTIN
3.004,85 -0,36%
BITCOIN
2.304.424,94 0,5%

İsrail'in Batı Şeria'daki Arazi Gaspları Devam Ediyor

İsrail, Batı Şeria'da 57 dönüm araziye daha el koyarak yerleşim bölgelerini genişletme çabalarında hız kesmeden ilerliyor.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 16:43
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 16:43

İsrail'in Batı Şeria'daki Arazi Gaspları Devam Ediyor

İsrail, Batı Şeria’daki Toprak Gasplarını Sürdürüyor

İsrail yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Kalkilya kentinde yer alan 57 dönüm araziye el koyduğunu duyurdu. Bu durum, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi tarafından yapılan bir açıklama ile gündeme getirildi.

Açıklamada Neler Yer Aldı?

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İsrail makamları, Kefr Kaddum beldesindeki bu 57 dönümlük araziyi askeri emir gerekçe göstererek gasp etti" denildi. Bu yeni toprak alma işleminin, Yahudi ''Kadumim'' yerleşkesinin çevresinde bir "tampon bölge" oluşturma amacı taşıdığı iddia ediliyor.

Önceki Gasp İşlemleri ve Artış Eğilimi

Geçen hafta, İsrail güçlerinin işgal altındaki Eriha kenti ve Doğu Agvar bölgesindeki Fasayil köyüne ait 8 dönüm arazinin daha gasp edildiği bildirilmişti. Son dönemde askeri ve güvenlik gerekçeleriyle gerçekleştirilen bu tür arazilere el koyma işlemlerinin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Özellikle Binyamin Netanyahu hükümetinin 2022’de göreve gelmesinden bu yana, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yerleşim alanları için zorla el koyma ve inşaat faaliyetleri büyük bir ivme kazandı.

Gasp edilen Topraklarda Yaşam

Resmi verilere göre, işgal altındaki Batı Şeria’da, Doğu Kudüs dahil olmak üzere gasp yoluyla alınan Filistin toprakları üzerinde 720 binden fazla silahlı "İsrailli sivil" yaşamaktadır. Bu durumu izlemeye devam edecek olan uluslararası gözlemcilerin, bölgede yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmesi bekleniyor.