DOLAR
34,16 0,08%
EURO
38,11 0,02%
ALTIN
2.913,97 0,03%
BITCOIN
2.245.315,56 0,18%

İsrail'in En Büyük Sendikası, Gazze İçin Genel Grev İlan Etti

Hisdatrut sendikası, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması talebiyle ülke genelinde grev yapacak.

Yayın Tarihi: 01.09.2024 19:06
Güncelleme Tarihi: 01.09.2024 19:06

İsrail'in En Büyük Sendikası, Gazze İçin Genel Grev İlan Etti

İsrail'in En Büyük İşçi Sendikası Greve Gidiyor

İsrail'in en büyük işçi sendikası Hisdatrut, Gazze Şeridi'nde bulunan 6 İsrailli esirin cesetlerine ulaşılmasının ardından, hükümetin ateşkes ve esir takası konusundaki isteksizliğine tepki olarak genel greve gideceğini açıkladı.

Hükümete Çağrı

Hisdatrut Başkanı Arnon Bar-David, "Gazze'deki İsrailli esirler öldürülürken kayıtsız kalamayız. Anlaşma her şeyden önemli ve bir an önce sağlanmalıdır," diyerek greve gitme kararı aldıklarını duyurdu.

Ülke Çapında Destek

Bar-David, ülkenin parçalanmış durumda olduğunu belirterek, "Ülke genelinde ekonomiyi kapatacağız," ifadesine yer verdi. Grev, Tel Aviv'deki Ben-Gurion Havalimanı'nda yerel saatle 08.00'den itibaren uçuşların durdurulmasıyla başlayacak.

İsrail genelinde yeme içme sektöründeki işletmeler, sinema salonları ve eğlence mekanları da greve katılacaklarını duyurarak, müşterilerini "gösterilere katılmaları için davet etti."

Hukuk ve Eğitim Kurumları Grevde

Ayrıca, birçok belediye ve yerel yönetimler de grev çağrısına katılarak destek vermeye hazırlanıyor. Anaokulları ve kreşler gün boyunca tatil edilirken, okullar yarım gün eğitim yapacak.

Esir Ailelerinden Destek

Gazze'deki esirlerin aileleri, sendikanın grev kararını memnuniyetle karşıladı. Kanal11, Kanal12, Kanal13 gibi televizyon kanalları, akşam saatlerinde eğlence programlarını iptal ederek esirlerle ilgili yayınlar yapacaklarını bildirdi.

İsrail ordusu, Gazze'deki çatışmalar sırasında, İsrailli esirlere ait 6 ceset bulduğunu açıklamıştı. Esir aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu esir takası anlaşmalarını baltalamakla suçladı. Netanyahu ise bu durumu "Hamas'ın suçu" olduğunu belirterek, kalan esirlerin serbest bırakılması konusunda kararlı olduklarını savundu.

7 Ekim'den beri devam eden Gazze saldırılarının durdurulması için yapılan müzakereler, Netanyahu'nun ısrarla Mısır-Gazze sınırında kontrol sağlama hedefiyle olumsuz etkileniyor. Gazze'deki insanlık felaketi giderek derinleşirken, 10 aylık saldırılarda 40 binden fazla insan hayatını kaybetti.