İsrail'in Gazze'deki İnsani Yardım Sorunları
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde uyguladığı baskı ve zorla yerinden etme emirlerinin, insani yardımları neredeyse imkansız hale getirdiğini açıkladı.
Çocuk Felci Aşılama Kampanyası
Laerke, son dönemde Gazze'de başlatılan çocuk felci aşılama kampanyasına odaklandıklarını belirterek, "Kampanya iyi bir aşılama oranıyla başladı ve bölgedeki tüm çocukların aşılanmasını umuyoruz." dedi.
İnsani Yardımda Yaşanan Zorluklar
Laerke, Gazze'de yarım milyon insanın kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, burada yaşamak zorunda kalanların sadece 1,5 metrekarelik alanlarda barındığını ifade etti. Ayrıca, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olduğunu ve mevcut sınır kapılarında da ciddi sorunlar yaşandığını vurguladı.
Yardım Konvoylarına Erişim Sorunları
Laerke, Ağustosta günlük ortalama 69 insani yardım kamyonunun Gazze'ye giriş yaptığını, bu rakamın çatışma öncesi dönemle kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu belirtti. "İsrailli yetkililerle yeterli düzeyde işbirliği yapamıyoruz," diyerek yardım konvoylarının geçişine izin verilmediğini aktardı.
BM'nin Gazze'deki Varlığı
Laerke, BM'nin Gazze'deki yardım operasyonlarının durdurulacağı iddialarına yanıt vererek, "Yıllardır burada bulunuyoruz, ayrılma niyetimiz yok. İhtiyaç duyulan yerlerde olmamız şart," dedi.
Türkiye'nin Rolü
Suriye'deki krizle ilgili konuşan Laerke, Türkiye'nin yardımlarıyla bazı bölgelere ulaşma imkanı bulduklarını belirtti. Gazze'de de çalışmalara devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sonuç olarak, Jens Laerke, Gazze'deki insani durumun kötüleştiğini ve yardımların etkin bir şekilde ulaştırılabilmesi için daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke (fotoğrafta), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de insani yardımlarla ilgili zorlukları AA muhabirine değerlendirdi.