DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.129.930,91 0,36%

İsrail'in İran Nükleer Tesislerine Saldırma Garantisi Yok

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkilinin açıklamalarına göre, İsrail'in İran'a saldırmayacağına dair güvence verilmedi.

Yayın Tarihi: 05.10.2024 11:02
Güncelleme Tarihi: 05.10.2024 11:02

İsrail'in İran Nükleer Tesislerine Saldırma Garantisi Yok

İsrail'den Güvence Yok

CNN'in bildirdiğine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırmayacağına dair Başkan Joe Biden yönetimine güvence vermedi. Yetkili, konuyla ilgili olarak "İsrail'den sadece güç değil, aynı zamanda biraz bilgelik de görmeyi umuyoruz; ancak bilirsiniz ki bunun garantisi yok." şeklinde bir yanıt verdi.

Eski Güvenlik Danışmanının Eleştirileri

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, CNN'e verdiği mülakatta Başkan Biden'ın, "Eğer onların yerinde olsam, petrol sahalarından daha farklı alternatifleri düşünürdüm." ifadesini eleştirdi. Bolton, İran'ın "ABD'nin düşmanı", İsrail'in ise "müttefiki" olduğunu vurgulayarak, "Bence Başkan, İsrail'in seçeneklerini masaya yatırarak büyük bir hata yapıyor." dedi. Bolton'un Önerisi

Bolton, "İsrail ne yapmalı?" sorusu üzerine, "İsrail, İran'ın nükleer silah programını ortadan kaldırmalı ve ABD de İsrail'e yardım etmeli. Bunu yapmanın tam zamanı." şeklinde bir yanıt verdi.

İran’ın Füze Saldırıları

Öte yandan, İran Devrim Muhafızları Ordusu, 1 Ekim'de İran'ın ulusal güvenliğine yönelik tehditler olarak gördüğü İsrail'e füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Bu saldırının, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına misilleme olarak yapıldığı belirtildi.

İran devlet televizyonu, saldırıda yaklaşık 200 füze kullanıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin ilk kez kullanıldığını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İran’ın bu saldırısının büyük bir hata olduğunu ve bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti.