İsrail Saldırıları ve Yerinden Edilen Lübnanlılar
Lübnan'da, İsrail'in bombardımanları sonucu 100 binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hayırseverlerin yardımlarıyla hayat mücadelesi veren yerinden edilen insanlar, başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin kuzeyine göç etti.
Gıda Yardımları ile Hayat Devam Ediyor
Ekonomik koşulların zaten zor olduğu Lübnan'da, ISrail saldırılarıyla birlikte yaşam şartları daha da ağırlaştı. Hükümetin sosyal yardımlara yetişememesi üzerine hayırseverler devreye girdi.
T-marbouta'nın sorumlu ismi Muhammed Sherim, yardımları organize eden gönüllü Ela Halil ve Beyrut'a sığınan Delal Şal, AA muhabirine, içinde bulundukları durumu aktardı.
T-marbouta'nın Misyonu
T-marbouta, 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaşta yerinden edilen insanlara gıda sağlamak amacıyla kurulmuş bir yapıydı. 23 Eylül'de tekrar amacına dönen kuruluş, yerinden edilirken 600 kişiye günde yemek sağlamaya başladı.
İşletmenin sahibi Muhammed Sherim, “Bizim misyonumuz, insanların sadece karınlarını doyurmak değil, keyif alabilecekleri düzgün yemekler sunmak.” diyerek, sıcak yemek, salata ve ekmekle besleyici öğünler sunmaya devam ettiklerini belirtti.
Gündelik Yaşam ve İhtiyaçlar
Basta School'daki 25’i çocuk olmak üzere 130 yerinden edilmiş kişiye yardım eden Ela Halil, günlerinin kahvaltı ile başladığını ve çocuklarla oyun oynamaya odaklandıklarını ifade etti. Halil, ihtiyaçlar için bağış toplamaya çalıştıklarını ve insanların kışlık kıyafetlere, suya ve gıdaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Güney Lübnan'dan Gelen Korkutucu Hikaye
Nebatiye'deki evini terk eden Delal Şal, yaşadığı dehşet dolu anları anlattı. "İsrail, oturduğumuz bölgeye saldırıda bulundu. Ailemi kurtarmak istedim; çünkü İsrail, Hizbullah veya sivil demeden herkesi öldürüyordu." dedi.
Şal, şu anda okulda güvende hissettiklerini ancak hükümetten yardım alamadıklarını belirterek, "Umudumuz o ki evimiz hala yıkılmamıştır. Zafer Lübnanlıların olacak." diyerek sözlerini tamamladı.