DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,63 0,05%
ALTIN
2.910,01 0,01%
BITCOIN
2.139.422,36 0,89%

İsrail ve Hamas Arasındaki Ateşkes İçin Orta Yol Planı Geliyor

İsrail ve Hamas arasında ateşkes müzakerelerine dair yeni gelişmeler, arabulucu ülkeler 6 Eylül'de açıklama yapacak.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 13:26
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 13:26

İsrail ve Hamas Arasındaki Ateşkes İçin Orta Yol Planı Geliyor

İsrail ile Hamas Arasındaki Ateşkes Mücadeleleri

İsrail medyasının aktardığına göre, arabulucu ülkeler 6 Eylül Cuma günü Gazze'de ateşkes ve esir takası için yeni bir orta yol çözüm planı sunmayı planlıyor.

Mossad Direktörü Barnea'nın Doneleri

İsrail devlet televizyonu KAN'da çıkan haberlere göre, Mossad Direktörü David Barnea, arabuluculara İsrail'in Gazze-Mısır sınırında yer alan Philadelphi Koridoru'ndaki varlığını sürdürmesi gerektiğini iletti. Barnea, bu anlaşmanın ilk aşamasında mevcut kalmayı, ikinci aşamada ise çekilmeyi hedeflediklerini belirtti.

Başbakan Netanyahu’nun Sözleri

Barnea'nın bu bilgiyi iletmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Philadelphi Koridoru geleceğimizi belirliyor." ifadesi ile çelişiyor. Ayrıca, Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması hakkında görüşmelere ihtiyaç duymadığını vurgulandı.

Arabuculuk Süreci ve Görüşmeler

Arabulucu ülkelerin yetkilileri, son günlerde İsrailli üst düzey yetkililerle iletişim kurarak, Philadelphi Koridoru dahil olmak üzere ilk aşamada esneklik olup olmadığını sorguladı. ABD, Mısır ve Katar, Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda yoğun müzakereler yürütüyorlar.

6 Eylül Tarihinin Önemi

Hamas ile İsrail arasındaki dolaylı müzakereleri yürüten ülkelerin 6 Eylül'de planlarını duyurması bekleniyor. Bu planın, ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanması muhtemel. Ayrıca, Barnea'nın bu hafta Katar'a yaptığı ziyaretin de bu konuya dair olduğu ifade ediliyor ve önümüzdeki günlerde Katar'daki görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.