DOLAR
34,14 0,22%
EURO
37,81 0,15%
ALTIN
2.915,68 0,32%
BITCOIN
2.061.913,89 0,89%

İsrailli Gaspçılar Mescid-i Aksa'ya Baskın Düzenledi

İsrailli fanatikler, Roş Haşanah Bayramı vesilesiyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek huzursuzluğa neden oldu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 11:48
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 11:48

İsrailli Gaspçılar Mescid-i Aksa'ya Baskın Düzenledi

İsrailli fanatiklerin Mescid-i Aksa baskını

İbrani takvimine göre yeni yıl olarak kutlanan Roş Haşanah Bayramı sebebiyle, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya onlarca İsrailli gaspçı baskın düzenledi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden açıklama

Yapılan açıklamalara göre, yaklaşık 183 fanatik Yahudi bu baskını gerçekleştirdi. Baskın sırasında, bir gaspçının Mescid-i Aksa'da trompet çaldığı bildirildi.

Görgü tanıkları ve güvenlik önlemleri

Ayrıca, A.A. muhabirine konuşan görgü tanıkları, yapılan baskınların İsrail polisi denetimi altında devam ettiğini aktardı. Baskını gerçekleştiren grup, caminin avlusunda dini ritüeller icra etti.

Roş Haşanah Bayramı ve Mescid-i Aksa

İbrani takvimine göre kutlanan Roş Haşanah Bayramı 2-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Mescid-i Aksa'daki durum

Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı'na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunmaktadır. Ancak, 2003 yılından bu yana, Yahudiler İdare’nin izni olmadan,İsrail polisinin gözetiminde bu kutsal mabede giriş yapmaktadır.

İsrail’in iddiaları ve dini yasaklar

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, yapılan girişlerin Müslümanların haklarının ihlal edilmesi olarak nitelendirmekte. Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıldığı da iddialar arasında. İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da sadece Müslümanların ibadet edebileceğini savunurken, ultra Ortodoks Yahudi din adamları, bu bölgeye girişin dinen yasak olduğunu vurgulamaktadır.