İtalya'da Anayasa Mahkemesi'nden Önemli Karar
İtalya'da sağ koalisyon hükümeti tarafından parlamentodan geçirilen ve bölgesel yönetimlere daha fazla özerklik tanıyan yasa için yapılan referandum talebi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki koalisyonun önemli seçim vaatlerinden biri olan bu yasa, yeniden gündeme geldi.
Referandum Talebi Neden Reddedildi?
İtalyan basınında yer alan haberlere göre, AYM dün akşam saatlerinde verdiği kararla, "farklılaştırılmış özerklik yasası" olarak bilinen yasadan feragat edilmesine yönelik muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının referandum talebini kabul etmedi. Yüksek mahkeme, önerilen referandum metninin belirsizliği ve seçmenin bilinçli tercihini engellediği gerekçesiyle bu talebi reddetti. AYM ayrıca, bu konunun referandumla değil, anayasa revizyonu ile ele alınabileceğini vurguladı.
Yasadaki Düzeltmeler ve İlgili Açıklamalar
AYM, Kasım 2024’te yasaya dair vergi gibi alanlara yönelik bazı düzenlemeler yapılabileceğini de belirtmişti. Bu süreçte, özerklik yasasını destekleyen Veneto Bölgesel Yönetim Başkanı Luca Zaia, AYM'nin kararını memnuniyetle karşıladı ve bu konuda yaptığı son paylaşımında, "Şimdi her şey devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Muhalefetin Tepkileri
Yasa aleyhinde olan Demokratik Parti (PD) Senatörü Alessandro Alfieri, bu yasayla bölgeler arasında eşitsizlikler oluştuğuna dikkat çekerek, mücadelenin parlamentoda süreceğini ifade etti. Diğer bir muhalefet partisi 5 Yıldız Hareketi (M5S) Sicilya Bölge Koordinatörü Nuccio Di Paola ise, AYM kararının kendilerini endişelendirmediğini belirtti.
Vatandaşlık Yasasında Değişiklik Talebi Kabul Edildi
Özerklik yasasının referandum talebinin reddedilmesinin yanı sıra, AYM, yabancıların İtalyan vatandaşlığı alma şartlarını düzenleyen bir yasa hakkında yapılan 5 referandum talebini kabul etti. Buna göre, AB dışındaki ülkelerden gelen yabancıların vatandaşlık alabilmesi için gereken 10 yıl kesintisiz ikamet etme şartı 5 yıla indirilecektir.
Muhalefet Liderinden Destek Bildirisi
Muhalefetteki Daha Fazla Avrupa (+Europa) lideri Riccardo Magi, vatandaşlık yasasının değişmesi için referandum talebine destek veren 640 bin kişiye teşekkür ederek AYM’nin kararından memnuniyet duyduğunu belirtti. Başbakan Meloni ise, İtalyan yerleşik yabancıların vatandaşlık hakkı kazanmasını öngören yasayı değiştirmeye niyet olmadığını ifade etti.
Yasalara göre, 15 Nisan ile 15 Haziran tarihlerinde AYM onay vermiş olan vatandaşlık yasası da dahil 5 kanun üzerine halk oylaması yapılması zorunludur.