DOLAR
34,17 0,02%
EURO
37,86 0%
ALTIN
2.922,93 0,13%
BITCOIN
2.088.547,81 -0,48%

İtalya, Orta Doğu'da Gerilimi Azaltma Çağrısında Bulundu

İtalya, Orta Doğu'daki gerilimi azaltmak için uluslararası işbirliğine devam ediyor. Başbakan Meloni, Lübnan'daki durumu yakından takip ettiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 02:40
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 02:40

İtalya, Orta Doğu'da Gerilimi Azaltma Çağrısında Bulundu

İtalya'nın Orta Doğu'daki Gerilimi Azaltma Üzerine Vurgusu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Orta Doğu'daki gerilimi azaltmanın acil bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Meloni'nin Açıklamaları

Lübnan'da meydana gelen olaylarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Meloni, savunma ve dışişleri bakanlarıyla sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti. "Sivillerin korunması, Lübnan'ın güneyinde Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) bünyesinde görev yapan İtalyan askerlerinin güvenliğinin sağlanması öncelikli hedefimizdir," dedi.

Meloni, ayrıca, "İtalya, İsrail ile Lübnan arasındaki sınırı istikrara kavuşturmak ve yerinden edilmiş insanlara evlerine dönmeleri konusunda müttefikleriyle işbirliğine devam edecektir. Bölgesel gerilimi azaltmak için acil adımlar atılmalıdır ve İtalya, G7 Başkanı olarak üzerine düşeni yapmaya devam edecektir," ifadelerini kullandı.

Yardım Çağrısı ve Durum Değerlendirmesi

Savunma Bakanı Guido Crosetto, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Meloni ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajaniyi Lübnan'daki gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Crosetto, "Lübnan'daki İtalyan askerleri güvenli bölgelerde bulunuyor ve tedbir amaçlı olarak sığınaklara geçiş yapmışlardır," diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani ise TG2 kanalında, "Durum son derece karmaşık. Çatışmalar devam ediyor, bu nedenle İtalyan vatandaşlarının Lübnan'dan ayrılması önerilir," dedi. Ayrıca, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ile gerçekleşen olağanüstü video konferans toplantısında 17 milyon avroluk insani yardım paketinin duyurusunu yaptı.

Lübnan'daki Olayların Sonuçları

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten itibaren Hizbullah ile yaşanan çatışmalar sonucunda, Lübnan'da 1217 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Bunların 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olarak kaydedildi. Hizbullah, İsrail'in hava saldırılarına roket ve füzelerle karşılık verirken, saldırılarda büyük maddi hasar olduğu bildirilmedi. İç savaş nedeniyle yüz binlerce Lübnanlı yerinden oldu ve göç dalgası başkent Beyrut'a ulaşmış durumda.