DOLAR
34,18 0,05%
EURO
37,84 0,1%
ALTIN
2.926,59 0%
BITCOIN
2.077.819,95 0,06%

Japonya'da Başbakan Kişida Fumio İstifa Etti

Japonya'nın Başbakanı Kişida Fumio ve kabinesi, İşiba Şigeru'nun liderliğini devralacağı süreçte istifa etti.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 07:44
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 07:44

Japonya'da Başbakan Kişida Fumio İstifa Etti

Japonya'da Siyasi Değişim Rüzgarları

Japonya'da iktidar partisi olan Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) yeni lideri İşiba Şigeru'nun başbakanlık görevini devralmasına kesin gözle bakılırken, mevcut Başbakan Kişida Fumio ve kabinesi istifa ettiklerini açıkladı.

Kişida'nın Açıklamaları

Devlet televizyonu NHK'den alınan bilgilere göre, Kişida Fumio, 2021 yılından bu yana sürdürdüğü görevine veda etti. Basın toplantısında, Japonya'nın karşı karşıya olduğu zorlukları vurgulayarak, "Bu süre zarfında ülkemiz önemli bir dönüm noktasıyla karşı karşıya kaldı," dedi. Ekonomi ve Diplomasi Üzerine Vurgu

Kişida, ekonomik, sosyal ve diplomatik alanlarda acil çözümler gerektiren zorluklarla yüz yüze olduklarını belirtti. Ayrıca, görev süresinde ülkede "değişimi güce dönüştürme" çabalarında önemli adımlar attıklarını ifade etti.

Yeni Dönemin Başlangıcı

Geçen hafta yapılan parti içi seçimlerle LDP liderliğine seçilen İşiba'nın, LDP ve müttefiki Komeito'nun çoğunluğuna sahip olduğu mecliste başbakanlık görevini üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Meclis oylamasının ardından yeni kabinenin duyurulması ve İmparatorluk Sarayı'nda yapılacak törenle göreve başlaması bekleniyor.

Siyasi Süreç ve Gelecek

Önceki Başbakan Suga Yoşihide'nin istifasının ardından Ekim 2021'de göreve gelen Kişida Fumio, LDP içindeki siyasi bağış fonu skandalı nedeniyle istifa edeceğini açıklamıştı. 27 Eylül'de yapılan kongrede, eski tarım ve savunma bakanı İşiba Şigeru, başkanlık seçimlerini kazanarak, yeni bir dönemin kapılarını aralamış durumda.