DOLAR
34,24 -0,32%
EURO
37,6 0,84%
ALTIN
2.919,46 -0,21%
BITCOIN
2.082.566,53 -0,14%

Japonya'dan Rusya'ya Hava Sahası İhlali Yanıtı

Japonya, Rusya'nın hava sahası ihlalini reddetmesini üzüntüyle karşıladı ve uluslararası diplomasi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 14:30
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 14:30

Japonya'dan Rusya'ya Hava Sahası İhlali Yanıtı

Japonya'dan Sert Tepki

Japonya hükümeti, Rusya'nın geçen ay gerçekleştirilen ulusal hava sahası ihlali iddialarını reddetmesini "son derece üzücü" olarak değerlendirdi. Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, düzenlediği basın toplantısında bu konudaki görüşlerini paylaştı.

Hava Sahası İhlali İddiası

Hayaşi, 23 Eylül'de Rus uçağının Japonya'ya ait hava sahasını ihlal ettiğine dair açıklamalarda bulundu. Hayaşi, "Rus tarafında Japonya'nın bu konudaki protestolarının dikkate alınmadığını söylemek oldukça üzücü. İhlal yaşandığına dair tutumumuzu net bir şekilde ilettik ve benzer durumların önüne geçilmesi için güçlü önlemler talep ettik." dedi.

Rusya'nın Yanıtı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus uçağının Japon Denizi üzerindeki uçuşuyla ilgili iddiaları redd etti ve "Japonya, diplomatik yollarla protesto girişiminde bulundu ama elimizde bulunan bilgiler bu durumu desteklemiyor." ifadesini kullandı. Zaharova ayrıca, konunun siyasi bir mesele haline gelmesinin zarar vereceğini vurgulayarak, diplomatik kanallardan tartışması gerektiğini belirtti.

Olayın Gelişimi

Rusya'ya ait IL-38 devriye uçağının, Hokkaido bölgesi civarında Japon hava sahasını 3 kez ihlal ettiği iddia edildi. Hayaşi, "Kara sularımızı ve hava sahamızı koruma kararlılığıyla karşılık vereceğiz. Rusya'ya sert bir protesto ilettik ve ihlallerin tekrar yaşanmaması için talepte bulunduk." dedi. Japonya Savunma Bakanlığı, ihlallerin ardından hava sahasını korumak üzere Hava Öz Savunma Kuvvetleri (ASDF) uçağının işaret fişeği kullandığını duyurdu.

Artan Gerilim

Hava sahası ihlalinin, Rusya ve Çin'in geçen ay gerçekleştirdiği Beibu/Interaction 2024 ortak deniz askeri tatbikatının ardından meydana gelmesi dikkat çekti.